Проекти

Живот и слово праведного Климента. Седем премиери

Tеатър-лаборатория „Алма Алтер“ ще отбележи 1100 години от смъртта на Св. Климент Охридски

◊ ПОКАНА

Уважаеми колеги,

На 19 ноември ще се състои първата от 7-те премиери, с които Tеатър-лаборатория „Алма Алтер“ ще отбележи 1100 години от смъртта на своя учител, патронът на Софийски университет - Св. Климент Охридски.

В различни пространства от сградите на Софийския университет, в 7 поредни дни, ще се случат 7 слова, 7 притчи на изконни теми от живота на човешкото същество. Ще бъде създадена една сценична визия, провокирана от познати и недотам познати ритуали, празници и мистична обредност. По всичко спектаклите напомнят за тайнство, литургия, въплътена в слово, жест, усещания, докосвания, трепети във физическото и духовното, осветено от православното и християнското. Пласиращи се колкото в лоното на религиозното, толкова и в лоното на светското - две неотделими една от друга нагласи в живота и творчеството на Св. Климент Охридски.

В ролята на Св. Климент ще видим големия български актьор Стефан Попов, заедно с него ритуалите ще пресъздават Петя Йосифова, Георги Арсов и Валерия Димитрова. Музикалната среда ще се обособи от мъжкия и женския църковен хор на Националната гимназия по древни езици и култури Константин Кирил философ.  

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и Фонд научни изследвания на Софийски университет "Св. Климент Охридски".


Програма:

19.11. - "Слово за Рождество Христово" Богословски факултет, храм-параклис „Св. Климент Охридски“. Начало 17:00 ч.
20.11. - "Слово за Богородица" Университетската библиотека. Начало 17:00 ч.
21.11. - "Слово за Лазар" Северно крило, складови помещения в мазето. Начало 17:00 ч.
22.11. - "Слово за Възкресението" Биологически факултет. Начало 17:00 ч.
23.11. - ‘‘Слово за Светите тайни и Светото причастие" Музей на Софийски университет. Начало 17:00 ч.
24.11. - ‘‘Слово за Светата Троица и Сътворението" Аулата на СУ. Начало 17:00 ч.
26.11. - Живот и слово праведного Климента "Слово за словата на Св. Климент" Университетски театър "Алма Алтер". Начало 18:00 ч.
 

Студентите на „Св. Климент Охридски“ призовават своите колеги, преподаватели и граждани на София:

„Елате заедно да споделим своята гордост, че сме студенти на Софийски университет „Св. Климент Охридски“!

Елате да се споделим и да открием словото на нашия учител, Св. Климент!
Елате да четем написаното!
Елате да помним написаното!
Елате да не забравяме написаното, сега и завинаги!

Ние, студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“, ще влезем в мазетата, коридорите, фоайетата, библиотеките в Университета, за да потърсим Словата и Духа на своя учител. Каним Ви да се впуснете с нас в това ъндъргаунд пътуване в миналото, което си пожелахме да бъде наше духовно бъдеще. Хорът на Националната гимназия за древни езици и култури ще напълни пространството с песнопението, запазило българското слово и вяра в най-трудните за България векове.

Ние няма да Ви отегчим, четейки онова, което с очи не може да бъде прочетено. Ще го оживим, ще го пуснем да щъка из телата ни и с всеки импулс ще запалва вашето тяло, и физическото и духовното.

Граждани,
Бивши студенти на Софийски университет, родители на настоящи и бъдещи студенти, елате да споделите своята гордост от Университета - духовният храм, в който учат вашите деца.

Уважаеми преподаватели,
В тези Климентови, празнични дни, бъдете близо до нас – студентите!

Елате! Елате да се срещнем и говорим!“


Автор:
Театър-лаборатория „Алма Алтер“
Публикация:
17.11.2016 г. 16:30
Посетено:
1051
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24617-zhivot-i-slovo-pravednogo-klimenta-sedem-premieri