Проекти

Опознай традициите в Седмицата на бащата!

Специална програма в Националния етнографски музей

Опознай традициите в Седмицата на бащата!


◊ ПОКАНА

Опознай традициите в Седмицата на бащата!

Кампанията на Националния етнографски музей „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ се включва в Седмицата на бащата (7-13 ноември) с детски етнографски ателиета за татковците и техните семейства.

В Седмицата на бащата от 7 до 13 ноември, гостите на Националния етнографски музей – татковци и майки със своите деца, ще могат да усвояват заедно техниката на тъкане на вертикален стан с Лидия Раева, както и да закачат своите желания на Дървото на желанията, част от изложбата Вотиви. И още - етнографски ателиета със Ателие СедянкаТА и Фондация Изиарт!

В събота и неделя между 10 и 14 ч. партньорите на кампанията от Ателие СедянкаТА ще представят стари ръкоделни техники (совалкова дантела и фриволите). Децата с техните родители и придружители ще могат да се научат да плетат шнурове и да тъкат колани на кори.

В събота от 12 до 13 ч. другите партньори на кампанията от Фондация Изиарт  организират две творчески ателиета, в които освен децата могат да се включат и техните бащи. Заедно те ще могат да правят макети на български народни носии от различни региони в Националния етнографски музей. Денят със свободен достъп за бащите и майките с деца в Националния етнографски музей за Седмицата на бащата ще бъде неделя, 13 ноември. Свободен за семействата ще бъде входа и в събота от 12 до 13 ч. за ателието на Фондация Изиарт.

Вече стана традиция през втората седмица на месец ноември да отбелязваме „Седмицата на бащата“. Тази година организаторите избраха мотото „Баща на място“ в чест на най-важното място, което може да заема всеки мъж – до сърцето на децата си и рамо до рамо с партньора си. През Седмицата на бащата татковците и другите значими за децата мъже могат да открият още повече възможности за щастливи мигове с децата и семействата си, с другите бащи и с приятелите на децата си. Денят със свободен достъп в музея за Седмицата на бащата ще бъде неделя, 13 ноември. Тогава бащите и майките с деца ще влизат без билети. Свободен ще бъде входът и в събота от 12 до 13 ч. за ателието на Фондация Изиарт.

В Образователния център, който искаме да създадем, малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще имат възможността да посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище. Необходими са 100 000 лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия. Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”.

Актуална информация за ателиетата винаги можете да откриете на facebook профила на Easyart: https://www.facebook.com/pages/Easyart-Bulgaria/153399914770188. Всичко за кампанията на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ можете да научите от сайта на института /iefem.bas.bg/ тук.

Заповядайте в събота и неделя!


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
11.11.2016 г. 16:16
Посетено:
1142
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24571-opoznay-traditsiite-v-sedmitsata-na-bashtata