Проекти

Първите алтернативни художествени акции в София ще бъдат представени в Червената къща

Проект „Другото изкуство на София” на Сдружение "Изкуство в действие"

Първите алтернативни художествени акции в София ще бъдат представени в Червената къща
Група „ДЕ”, 1988


◊ СЪБИТИЕТО

На 8 ноември (вторник) от 18:30 Сдружение "Изкуство в действие" ще представи архивни видеоматериали на някои от първите алтернативни художествени акции в София в през 80-те и 90-те години на ХХ век. Събитието ще се състои в Червената зала на Центъра за култура и дебат „Червената къща”. Входът е свободен.

Сдружението "Изкуство в действие" обединява много от активните в края на ХХ век художници. Значителна част от ставалото тогава е запазено в техните архиви. Презентацията им се нарича „Другото изкуство на София” и включва части от заснети в края на 80-те години филми на сформираната през 1975 група „Кукув ден” – една от първите авангардни интелектуални групи в България, свързани с развитието на българското съвременно изкуство. Ще бъдат показани и видеоматериали от художествени акции, пърформанси и концептуални изложби, които по обясними причини са  се случвали встрани от официалния художествен живот.

Събитието е второто от поредица от събития за представяне на материали от алтернативния художествен живот на София от 80-те и 90-те години в рамките на проекта „Другото изкуство на София” на "Изкуство в действие". В рамките на проекта архивът на Изкуство в действие ще бъде дигитализиран и стане общодостъпен. Така публиката ще се докосне до едни от първите в България художествени акции, пърформанси, хепънинги и концептуални изложби и ще се запознае „отвътре“ с текущите по онова време културни процеси.

Проектът „Другото изкуство на София” ще бъде представен от Орлин Дворянов, в чийто дом в края на 70-те години започват да се провеждат ежегодните затворени тематични срещи-карнавали на групата „Кукув ден”,  по време на които се представят закрити  камерни изложби, пърформанси, скечове и прожекции по теми, върху които по това време има идеологическо табу. Дворянов ще дискутира с публиката особеностите на времето и спецификата на тази отминала художествена сцена.

Проектът „Другото изкуство на София“ се изпълнява от сдружение „Изкуство в действие“ в партньорство с Центъра за неформално образование и културна дейност „АЛОС” и е съфинансиран от програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Можете да направите предварителна резервация за събитието тук: http://www.redhouse-sofia.org, както и на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 и e-mail office@redhouse-sofia.org.

 


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
07.11.2016 г. 16:42
Етикети:
Орлин Дворяновархивни материалиСдружение Изкуство в действиепроект
алтернативни художествени акции
Другото изкуство на София
Посетено:
1282
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24536-parvite-alternativni-hudozhestveni-aktsii-v-sofiya-shte-badat-predstaveni-v-chervenata-kashta