Проекти

„Въведение в съвременното изкуство“ продължава с лекция за философските измерения на фотографията

Лекция на Тодор Тодоров - тази събота, 5 ноември, от 17:00 в СГХГ

„Въведение в съвременното изкуство“ продължава с лекция за философските измерения на фотографията


◊ ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО - СОФИЯ 2016

Миналата събота, 30 октомври, залата на Софийска градска художествена галерия беше препълнена с над 170 души, дошли за лекцията на философа Боян Манчев. Той откри шестото издание на образователната платформа на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary, като обяви края на съвременното изкуство.

„Животът след края на изкуството“ е и темата, която обединява още три лекции, които предстоят през следващите съботи на ноември. „Въведение в съвременното изкуство“  тази година цели да даде нова перспектива към изкуството, представяйки различни философски и културоложки аспекти. От пърформанс и перформативен капитализъм (Боян Манчев), през фотографията и нейната онтология (Тодор Тодоров) до смъртта на музея (Светла Казаларска) и спекулативния реализъм (Станимир Панайотов).

С това платформата продължава образователната си линия за представяне на съвременното изкуство по достъпен и увлекателен начин за широката аудитория. За своите шест издания в София и две в Пловдив „Въведението“ е предлагало разнообразни събития като образователни курсове, лекции с гост-лектори водещи художници и  куратори от България и света, а тази година в столицата стартира и новия формат за лекционни турове с художника Лъчезар Бояджиев. Всички събития от платформата са безплатни, видео документацията е също свободно достъпна в интернет.

Следващата лекция от „Въведение в съвременното изкуство“ е тази събота, 5 ноември, от 17:00 в СГХГ. Гост-лектор е философът Тодор Тодоров, който ще говори на тема „В отвъдността на фотографския образ. Онтология на легитимация на реалното във фотографските практики и изкуства“. Лекцията е безплатна и на български език. Препоръчително е предварително записване на assistant@sariev-gallery.com.

Лекцията ще търси възможността за една онтология, произвеждана във фотографския образ и конституираща реалното като другост. Оттам ще станат видими някои употреби (социални, политически и естетически) на тази другост, на тази своеобразна визуална и репрезентативна отвъдност на реалното. От друга страна ще се разгледат и легитимиращите реалност фотографски практики, свързани с претенцията на фотографията за автентичност и достоверност, както обаче и възможните посоки на напускане или предефиниране на тази връзка. Магическата и механичната модалност на фотографския образ произвеждат нови форми на възприятие, но също и техники за подръчност или изличаване на реалното.
Aнализът ще включва творчеството на японския фотограф Хироши Сугимото, потребността от самоизобретяване на идентичности и аватарни образи в културата на нарцисизма и минималния Аз, ролите на фотографския образ в медийната и политическата публичност, неговите идеологически и митични значения. Тодор Тодоров

Следващите лекции до края на ноември ще бъдат на Светла Казаларска и Станимир Панайотов, а на 26 ноември ще се проведе събитие от поредицата „Форум Колекционери“, с която се цели запознаването на публиката с колекционирането на съвременно изкуство. Специален гост по покана на галерия SARIEV Contemporary е белгийският колекционер Ален Серве.

Дати: 5, 12, 19 и 26 ноември

Начален час: 17:00 

Място: Софийска градска художествена галерия

Задължително записване за тура на assistant@sariev-gallery.com

Лекциите са на български език

Вход безплатен

 

◊ ПРОГРАМА

05.11. (събота) – Тодор Тодоров: В отвъдността на фотографския образ: онтология и легитимация на реалното във фотографските практики и изкуства

12.11. (събота) – Светла Казаларска: Музеят е мъртъв, да живее музеят! Интервенции на съвременното изкуство в пространството на музея

19.11. (събота) – Станимир Панайотов: Спекулативен реализъм, обектно ориентирана философия и визуални изкуства

26.11. (събота) – Форум Колекционери: Ален Серве (Брюксел)


* * *

„Въведение в съвременното изкуство“ е проект на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary.

Проектът „Въведение в съвременното изкуство“ 2016 – София е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Партньор: Софийска градска художествена галерия

Медийни партньори: Виж!София, Егоист, Timeart.me, Stand.bg, Artnewscafé бюлетин

 


Автор:
Фондация „Отворени изкуства“
Публикация:
04.11.2016 г. 17:16
Посетено:
1284
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24529-vavedenie-v-savremennoto-izkustvo-prodalzhava-s-lektsiya-za-filosofskite-izmereniya-na-fotografiyata