Проекти

Музикалната образователна програма на БНР среща деца и ученици със световноизвестни музиканти

На 28 октомври от 19 ч. предстои среща на младата публика с Оркестъра за народна музика на БНР

Музикалната образователна програма на БНР среща деца и ученици със световноизвестни музиканти


◊ МУЗИКАЛНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

Какво е барок, как звучи валдхорната, можеш ли да свириш на тромпет, ако са ти паднали млечните зъби…?

Тези трудни въпроси намират лесни и запомнящи се отговори в Музикалната образователна програма на Българското национално радио.

От 2011 г. стотици деца, ученици и студенти са се срещнали с музикантите от Симфоничния оркестър на БНР. Програмата винаги е съобразена с възрастта на малките или млади слушатели. За тези от детските градини тя винаги е игра – с тях водещите на програмата играят на групи инструменти, на ноти, на композитори… и много пеят. За малките е най-вълнуващо да докоснат инструментите и дори да свирят на тях – за предпочитане на тимпаните или на арфата. А световноизвестните музиканти от Симфоничния оркестър на БНР им показват, помагат и обясняват. Учениците се запознават с инструментите и с история на музиката. За тях има и малки задачи, като тази да напишат приказка по откъс от „Моето отечество“ на Бедржих Сметана. За студентите от педагогическите музикални специалности участието в  образователна програма на БНР е като сбъдната мечта за това какво би могло да бъде обучението по музика.

От тази година в Музикалната образователна програма на БНР участват и музикантите от Оркестъра за народна музика на БНР и хористите от Смесения хор на БНР и Детския радиохор. Пред децата хористите разкриват невероятните възможности на човешкия глас и красотата му в оперната музика. Оркестърът за народна музика на БНР пък представя пред децата типичните инструментите и характерните особености на различните фолклорни области, а диригентът му Димитър Христов увлекателно и достъпно им разказва за красотата на автентичния фолклор. 


◊ ПРЕЗ НОВИЯ СЕЗОН

Музикалната образователна програма на БНР 2016/2017 г. вече започна със среща на деца със световноизвестната българска композиторката Добринка Табакова. Пред малчуганите тя разказа за това как като дете е започнала да свири на пиано и да композира, а симфониците на БНР под диригентството на Росен Гергов изпълниха предпремиерно нейната сюита „Тракия“.

Определени са и датите за следващите срещи на деца и ученици със Симфоничния оркестър на БНР: 17 ноември 2016 г., 15 декември 2016 г., 12 януари 2017 г., 26 януари 2017 г., 23 февруари 2017 г., 9 март 2017 г., 23 март 2017 г., 6 април 2017г., 18 май 2017 г. и 8 юни 2017 г.

• На 28 октомври, петък, в 19.00 ч. е следващата среща от Музикалната образователна програма на младата публика с Оркестъра за народна музика на БНР. В емблематичното Първо студио на БНР музикантите ще представят пред деца, ученици и студенти отделните инструменти и ще демонстрират как звученето им се вписва в оркестъра. 

Участието в Музикалната образователна програма на БНР е безплатно, а записването става на тел.  02 9336 258 и 0885226067.

 

 


Автор:
БНР
Публикация:
26.10.2016 г. 18:47
Посетено:
982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24452-muzikalnata-obrazovatelna-programa-na-bnr-sreshta-detsa-i-uchenitsi-sas-svetovnoizvestni-muzikanti