Проекти

„Животът след края на изкуството” е темата на шестото издание на „Въведение в съвременното изкуство“

Безплатни лекции в Софийска градска художествена галерия на 30 октомври, 5, 12, 19 и 26 ноември 2016

„Животът след края на изкуството” е темата на шестото издание на „Въведение в съвременното изкуство“


◊ СЪБИТИЕТО

„Животът след края на изкуството” е темата на шестото издание на „Въведение в съвременното изкуство“

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ тази година се провежда за шести път в София и от 30 октомври до края на ноември всеки уикенд ще се провеждат безплатни лекции в СГХГ.

Лекторите тази година са Боян Манчев, Тодор Тодоров, Станимир Панайотов и Светла Казаларска, а на 26 ноември курсът ще завърши с лекция на един от най-влиятелните колекционери на изкуство в света – Ален Серве.


Дати: 30 октомври, 5, 12, 19 и 26 ноември 2016

Начален час: 17:00 

Място:
Софийска градска художествена галерия

Задължително записване на assistant@sariev-gallery.com
Лекциите са на български език
Вход безплатен


◊ ПРОГРАМА

• 30.10. (неделя) - Боян Манчев: Краят на съвременното изкуство? От пърформанс арт към перформативен капитализъм

05.11. (събота) - Тодор Тодоров: В отвъдността на фотографския образ: онтология и легитимация на реалното във фотографските практики и изкуства

12.11. (събота) - Светла Казаларска: Музеят е мъртъв, да живее музеят! Интервенции на съвременното изкуство в пространството на музея

19.11. (събота) - Станимир Панайотов: Спекулативен реализъм, обектно ориентирана философия и визуални изкуства

26.11. (събота) - Форум Колекционери: Ален Серве (Брюксел)


От вече шест години фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary организират безплатни лекции и курсове в София, с които „въвеждат“ публиката в света на съвременното изкуство. През годините образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ е срещала аудиторията си с водещи художници и куратори, сред които Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Лъчезар Бояджиев, Мисирков и Богданов, Боряна Росса, Светлана Куюмджиева и много други. Лекциите представят различни гледни точки към съвременното изкуство и целят да запознават широката публика с най-различни аспекти – при това на достъпен и разбираем език и при вход безплатен. 

Тази година цикълът с лекции в СГХГ задава множество въпроси – къде свърша изкуството, какво следва след края му, каква е връзката му с теорията и различните академични дисциплини, къде е мястото на изкуството и как то „битува“ в институционален контекст. С други думи, „Въведението“ тази година се занимава с „Живота след края на изкуството“.

За тазгодишното издание кураторът Вера Млечевска е поканила за участие едни от най-ярките имена на българската академична среда – философи и културни антрополози. Това са Боян Манчев, Тодор Тодоров, Светла Казаларска и Станимир Панайотов. Всеки от тях работи в различни сфери, но съвременното изкуство е неизменна част от теоретичните им занимания им. В лекциите им то ще бъде поставено в нов и по-широк контекст и ще бъдат направени връзки и паралели с неочаквани проблеми на съвремието. С това образователната платформа се опитва да провокира публиката да гледа на изкуството по нов начин и да открива нови аспекти. Но също така да покаже, че теорията е неизменна част от него и макар да изглежда понякога „страшна“ и трудно разбираема, тя може да бъде представена по достъпен и лесен начин и по този начин да открие нови хоризонти на визуалното.

Началото ще бъде на 30 октомври (неделя) с Боян Манчев, който в лекцията си задава въпроса дошъл ли е края на съвременното изкуство. Светла Казаларска пък ще разсъждава за това дали музеят е мъртъв и какво е бъдещето му. Тодор Тодоров засяга в лекцията си фотографията и нейните философски измерения, а Станимир Панайотов ще запознае публиката със спекулативния реализъм.

От 2014 г. насам образователната платформа „въвежда“ и в темата за колекционирането с поредицата лекции „Форум Колекционери“ – кой и защо колекционира съвременно изкуство и кои са големите публични и частни колекции. Тази година за първи път ще бъде представен международен колекционер – и то един от най-големите колекционери на изкуство в Европа и един от 100-те най-влиятелни в света. Това е Ален Серве от Белгия, който има внушителна колекция от произведения на изкуството с особен акцент върху видео арт. Серве е „меценат“, който не само купува изкуство, но и подпомага млади автори – така например предоставя жилището си в Брюксел, където се помещава и част от колекцията му, като резиденция за художници.

Всички лекции от курса ще се проведат в Софийска градска художествена галерия с начален час 17:00. Входът е напълно безплатен, като се изисква предварително записване на адрес assistant@sariev-gallery.com.

* * *

„Въведение в съвременното изкуство“ е проект на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary.

Проектът „Въведение в съвременното изкуство“ 2016 – София е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Партньор: Софийска градска художествена галерия
Медийни партньори: BG on Air, Виж!София, Егоист, Timeart.me, Stand.bg, Artnewscafé бюлетин





Автор:
Фондация „Отворени изкуства“
Публикация:
25.10.2016 г. 18:05
Посетено:
1139
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24442-zhivotat-sled-kraya-na-izkustvoto-e-temata-na-shestoto-izdanie-na-vavedenie-v-savremennoto-izkustvo