Проекти

Започва „Мигратон”: серия от литературни четения за миграцията

Част от програмата на фестивала „Между хората и културите”

Започва „Мигратон”: серия от литературни четения за миграцията


◊ СЪБИТИЕТО

На 25 октомври от 18:30 в Центъра за култура и дебат „Червената къща” започва „Мигратон”: серия от три публични литературни четения на класически и съвременни книги, които разказват за миграцията, последвани от дискусия за миграцията. Те ще се състоят в "Червената къща" и Къщата за литература и превод.

„Мигратон” е част от програмата на фестивала „Между хората и културите”, който представя изкуството и културата на местни, бежански и мигрантски общности в София и ще продължи до декември.

Голямото движение на хора днес често ни изглежда като безпрецедентно събитие. Но имаме богат избор от класическа и съвременната художествена литература, в които миграцията е основна тема и към които можем да се обърнем, за да осмислим случващото се сега. От „Одисеята“ на Омир до „Пътеводителя на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс, от „Бежанци“ на Иван Вазов до „Сатанински строфи“ на Салман Рушди – стотици добри книги говорят за миграцията заради войни, бягство от преследване, или в търсене на по-добър живот.

По време на „Мигратон” всеки може да прочете откъс от книга – класическа, модерна или съвременна, българска или чуждестранна, прозаична, поетична или комиксова – която представя опита на мигрантите. Да четем и обсъждаме заедно тези книги е възможност да разберем по-добре какво е миграцията, какъв е опитът на мигрантите, както и нашите мисли и чувства в актуалния исторически момент.

Трите публични четения ще се състоят на 25 октомври и 3 ноември в “Червената къща” и на 10 ноември в Къщата за литература и превод. Те разглеждат темата от различни ъгли. Ще бъдат четени произведения за миграцията през XIX и XX век от африканските и европейски страни в средиземноморския регион към Европа и САЩ, за днешното движение на хората от Близкия изток, които търсят убежище от войните, за източноевропейската миграция на Запад след 1989, и др. Ще говорим за разкази от първо лице, но и за мащабни обобщения на исторически периоди и ще използваме текстовете, за да направим социален анализ на случващото се сега.

Може би ще се изненадаме в колко много класически и съвременни произведения от литературния канон миграцията е централна тема, сюжетен детайл, който задвижва драматични действия, завръзка, която достига до съдбоносен завършек.

След литературните четения на 17 ноември в Червената къща ще се състои и дискусия „Мисли в движение – как да говорим за миграцията?“ с участието на писателя Хайри Хамдан, социолога и изследовател на миграцията Анна Кръстева, както и с журналисти и четящи хора. Ще търсим отговор на въпросите: склонни ли сме на разговор, който не идеализира, не говори за жертви, но и отива отвъд предразсъдъците и обобщенията и възможно ли е да говорим за миграцията като за процес, който засяга конкретни хора?

Можете да участвате в „Мигратон” като предложите откъс от своя любима книга, в която се разглеждат темите за движението на хората в пространството на e-mail info@redhouse-sofia.org и във фейсбук групата „МИГРАТОН” (https://www.facebook.com/groups/migraton/), където представянето и обсъждането на художествените текстове вече тече.

Каним ви да се включите в издирването и обсъждането на книги и да ни припомните за произведения, които говорят за миграцията. Или просто да дойдете на публичните четения и прочетете откъс от книга, избрана от нас.

 

◊ ПРОГРАМА НА „МИГРАТОН”

• Мигратон 1: 25 октомври, 18:30, с модератор театралния режисьор Неда Соколовска; "Червената къща", ул. „Любен Каравелов” 15;

Мигратон 2: 3 ноември, 18:30, с модератор журналистката Мария Черешева, "Червената къща", ул. „Любен Каравелов” 15; 

Мигратон 3: 10 ноември, 18:30, Къща за литература и превод, ул. „Латинка“ 12;

Дискусия „Мисли в движение – как да говорим за миграцията?“: 17 ноември,  18:30, Червената къща, ул. „Любен Каравелов” 15.

 

„Мигратон” се организира от „Червената къща” в партньорство с Къщата за литература и превод и Софийския международен литературен фестивал и се осъществява в рамките на Европейската мрежа на дебатните центрове „Време да говорим“ (http://www.tttdebates.com) в сътрудничество с Културната фондация „Алианц”. 

„Мигратон“ е част от програмата на Фестивала „Между хората и културите”, организиран от „Червената къща” в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане” с подкрепата на Програма „Европа” на Столична община.

 

◊ ЗА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ”

Фестивалът „Между хората и културите” е продължение на „Форума за култура: Състояние бежанец: Хора между времето и пространството“, състоял се през ноември миналата година.

„Между хората и културите” поставя във фокус човека, неговото преживяване и изразяване в условията на миграция, изолация и придвижване, в бягството от война и в търсене на по-добри условия за живот. Фестивалът се основава на идеята, че културата и изкуството правят естествена и възможна срещата на старите и новите обитатели на града, на местни и мигрантски общности и търси допирната точка между тях. Той представлява художествено поле за обмен на идеи как биха искали да живеят, какво обичат и харесват хората.

Миграцията е централна тема, която събира лични истории и художествени творби на автори и изпълнители от Австрия, Афганистан, България, Германия, Италия, Конго, Ливан, Перу, Сирия, Того и Франция. Фестивалът представя калейдоскоп от публични дискусии, музикално събитие, театрални и танцови спектакли, видео, фотографски и звукови изложби, филмови прожекции, литературни четения, дегустация на храни от различни културни традиции, арт ателиета за деца, групи за разказване на истории.

Пълната програма на фестивала за октомври ще намерите в прикачения файл и можете да следите в събитието на Фейсбук страницата на Червената къща.

 


Автор: Център за култура и дебат "Червената къща"
23.10.2016 г. 16:54
Посетено: 1101
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24430-zapochva-migraton-seriya-ot-literaturni-cheteniya-za-migratsiyata