Проекти

"Дестинация" - изложба и автобиографичен пърформанс на Паран Койт и Албандър Мбемба

Част от програмата на фестивала „Между хората и културите”

"Дестинация" - изложба и автобиографичен пърформанс на Паран Койт и Албандър Мбемба


◊ СЪБИТИЕТО

На 21, 24 и 27 октомври от 18:30 в зала „Безименна” на Центъра за култура и дебат „Червената къща” имате уникалната възможност да преживеете беззвучната опера „Дестинация” с автори и изпълнители двама млади артисти от Франция - Паран Койт (Франция/Того) и Албандър Мбемба (Франция/Конго). Беззвучната опера, издържана в традициите на автобиографичния пърформанс, съчетава видео, звук и движение и интрепретира моменти от личните истории на миграция на двамата артисти. Беззвучната опера се изпълнява с участието на Иван Стоянов (България).

Пърформансът е част от видео изложбата ”Дестинация” на Паран Койт и Албандър Мбемба, която съчетава звук и две автобиографични видеа. Изложбата е отворена за посетители до 27 октомври, от 10:00 до 19:00 всеки работен ден.  Входът и за двете събития е свободен.

Паран Койт е артистичният псевдоним на Емануела Атисо – млад куратор и артист от Франция с образование от Сорбоната, който провежда в Червената къща стаж към обучението си по съвременни визуални изкуства. С този пърформанс Александър Мбемба и Паран Койт разказват за усещането да не притежаваш глас и да не можеш да бъдеш чут, колкото и високо да се опитваш да говориш, за невъзможността да се изразиш, защото никой не иска да те чуе, за честотите на говорене, които обществото не е способно да долови, за звука на заглушаването.

„Дестинация” озвучава гласовете на мигрантите, бежанците и всички чужденци, наричани „нелегални”, които не чуваме, и нещата, които остават извън общественото внимание. „Дестинация“ ни кара да се замислим за преживяванията и драматичния екзистенциален избор, пред който са изправени новите обитатели на градове и страни, които считаме единствено за свои, за безсловесните лица, които срещаме, за нашите предубеждения и нечувствителност. Какво са за нас мигрантите и дали, независимо как ги наричаме – мигранти, бежанци, хора в изгнание, техните истории не са „като историите на всички, напуснали страната си, за да живеят различен живот, да избягат от война, да се измъкнат от бедността, от заплахите, от правителството и много други неща”, както казва Паран Койт?

„Миграцията е универсална. Предприема се както от хора на запад, така и от хора в развиващата се част от света”, казва Койт. „Независимо дали се казвате Мохамед, Сидики, Карлос, Дон-Сун или Мамона, Зора, Бинту, Акаш или Бинета, мигрант трябва да означава равенство и обмен на ценности и обичаи... Важното е да позволим на миграцията да ни помогне взаимно да опознаем културите си.”

„Дестинация” е създадена специално за започналия на 4 октомври фестивал „Между хората и културите”, който е част от проект „Павилион 19“ и представя изкуството и културата на местни, бежански и мигрантски общности. Фестивалът ще продължи до декември и се осъществява от Червената къща в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, с финансовата подкрепа на Програма „Европа” 2016 на Столична община.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът „Между хората и културите” е продължение на „Форума за култура: Състояние бежанец: Хора между времето и пространството“, състоял се през ноември миналата година.

„Между хората и културите” поставя във фокус човека, неговото преживяване и изразяване в условията на миграция, изолация и придвижване, в бягството от война и в търсене на по-добри условия за живот. Фестивалът се основава на идеята, че културата и изкуството правят естествена и възможна срещата на старите и новите обитатели на града, на местни и мигрантски общности и търси допирната точка между тях. Той представлява художествено поле за обмен на идеи как биха искали да живеят, какво обичат и харесват хората.

Миграцията е централна тема, която събира лични истории и художествени творби на автори и изпълнители от Австрия, Афганистан, България, Германия, Италия, Конго, Ливан, Перу, Сирия, Того и Франция. Фестивалът представя калейдоскоп от публични дискусии, музикално събитие, театрални и танцови спектакли, видео, фотографски и звукови изложби, филмови прожекции, литературни четения, дегустация на храни от различни културни традиции, арт ателиета за деца, групи за разказване на истории.

Пълната програма на фестивала можете да следите в събитието на Фейсбук страницата на Червената къща.

Фестивалът е част от проекта „Павилион 19: Между хората и културите“ – Създаване на пилотен модел за работа с мигрантски и местни общности чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа”, който се осъществява от Центъра за култура и дебат „Червената къща” в партньорство с Гьоте-институт България, СО Район „Възраждане”.

Павилион 19 се намира на Женския пазар, ул. „Цар Самуил“ 90 Б, сграда 10, обект 19 (между ул. „Цар Симеон“ и ул. „Св. св. Кирил и Методий“). Освен фестивала Павилион 19 предлага ателиета за деца и млади хора в различни области на културата и изкуството – музика, филм, фотография, рисуване – както и индивидуални, семейни консултации и групи за психо-социална подкрепа на мигрантски и местни общности на територията на СО Район „Възраждане“ и Регистрационно-приемателен център „Военна рампа“.


Партньори на фестивала са: FotoEvidence, ФотоСинтезис, Младежко дружество на ООН в България, „Каритас България”, Държавна агенция за бежанците, Сдружение „Лекари на света”, Български червен кръст и Арт-док зона В/ХОД.


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
20.10.2016 г. 16:16
Етикети:
изложбапърформансМежду хората и културитефестивал
Албандър Мбемба
Паран Койт
беззвучна опера
Дестинация
Посетено:
851
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24415-destinatsiya-izlozhba-i-avtobiografichen-parformans-na-paran-koyt-i-albandar-mbemba