Проекти

Книги в такситата популяризират четенето докато пътуваш

TaxiMeReads насърчава четенето на качествена литература в избрани софийски таксита

Книги в такситата популяризират четенето докато пътуваш


◊ СЪБИТИЕТО

Четенето вече ще е една идея по-достъпно за гражданите на София, които пътуват с такси. По случай началото на новата академична година в университетите мобилната услуга за поръчка на такси TaxiMe, Сдружение за градски читални, сайтът за книги и четене “Аз чета” и издателство “Жанет 45” стартират кампанията TaxiMeReads.

В рамките на инициативата до 18 октомври 2016 г. пътниците в подбрани таксиметрови коли в София ще могат да се насладят на специална селекция книги от колекцията на Сдружението за градски читални (читАлнЯта) и поредицата с къси разкази “Кратки разкази завинаги”. Според статистиката на TaxiMe едно пътуване в столицата е средно 14 мин, затова фокусът на селекцията на TaxiMeReads са по-кратките жанрове, които позволяват читателя да довърши започнатото четиво в рамките на курса.

“Важно е книгите и четенето да бъдат естествена част от градската среда, защото това създава отношение, провокира любопитството и увеличава интереса към тях. А иновативните подходи за достигане до читателите като TaxiMeReads са доказателство как книгите, съвременните технологии и свободното време могат да се допълват взаимно и да създават нови преживявания”, коментира Александра Генова от Сдружение за градски читални.

“Стартираме TaxiMeReads, зa да помогнем на стойностните произведения да намерят път към повече читатели”, споделя Христо Чернев, изпълнителен директор на TaxiMe. 

Според създателя на сайта за книги и четене “Аз чета” Александър Кръстев книгите са естествена част от живота ни. “Инициативи като TaxiMeReads са иновативен начин да покажем, че винаги е подходящо време за качествено четиво, дори по време на път”, казва той.

Освен удоволствие от хубавите книги, всеки, който намери вдъхновение в някой от разказите, може да спечели 20 лв. отстъпки за TaxiMe пътувания, като изпрати името на произведението през приложението TaxiMe/Меню/Пиши ни. Пълните условия на играта и повече информация за TaxiMeReads могат да бъдат открити на Facebook страницата на TaxiMe и в специалната секция в “Аз чета”.


◊ ПОВЕЧЕ

За Сдружение за градски читални

Сдружение за градски читални е неправителствена организация, която разработва проекти за насърчаване на четенето и популяризиране на книгите в градска среда. Първият успешен проект на организацията е читАлнЯта в Градската градина на София, която само за година се превърна в едно от любимите книжни места на столичани. Тя осигурява бърз, лесен и атрактивен библиотечен достъп до нови книги от съвременната българска и световна литература, а междувременно активно ще комуникира културата на четене в столицата.

За TaxiMe

TaxiMe подбира най-качествените таксиметрови шофьори в града и ти дава бърз и удобен достъп до тях през мобилно приложение. Средно за 10 секунди любезен шофьор приема поръчката ти, а средно за 3 мин. колата пристига на адреса ти. Над 150,000 клиента използват TaxiMe в София, а отскоро и в Пловдив. Мобилното приложение изтегли от: www.taxime.to/iOS и www.taxime.to/Android.

Клиентите на популярната мобилна услуга TaxiMe вече могат да превърнат ежедневните си пътувания в литературни пътешествия.


Автор:
читАлнЯта
Публикация:
11.10.2016 г. 14:53
Посетено:
992
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24355-knigi-v-taksitata-populyarizirat-cheteneto-dokato-patuvash