Проекти

Австрийският културен павилион FLUCA с богата програма до 15 октомври

Нова експериментална сцена за изкуство и култура в Пловдив

Австрийският културен павилион FLUCA с богата програма до 15 октомври
Сн. Лина Кривошиева


◊ СЪБИТИЕТО

Този септември Пловдив се сдоби с нова експериментална сцена за изкуство и култура – това е Австрийският културен павилион FLUCA, разположен на ул. „Отец Паисий“ 38.

От откриването на 17 септември досега той предложи редица прожекции, лекции и разговори, уъркшопи и партита. Павилионът ще остане в сърцето на града до 15 октомври и дотогава организаторите на проекта от фондация „Отворени изкуства“ и партньорите от BKA/Austrian Federal Chancellery, Австрийското посолство София, виенското пространство FLUC и artnewscafe са подготвили разнообразна програма с участници от Австрия и България, като със свои събития се включват и местни пловдивски фестивали като One Architecture Week и One Dance Week.


◊ В ПРОГРАМАТА

Първото предстоящо събитие е на 5 октомври (сряда), когато е дискусията „Размисли за панелките“. На 7 октомври (петък) програмата продължава с представяне на един от най-провокативните стрийт артисти в Берлин – The Wa. Работата му включва графити и намеси в градска среда,  които носят и силни политически послания за системите на контрол в града. The Wa е представен от младия български художник Викенти Комитски, който след презентацията ще влезе в ролята на dj.

Уикендът 8-9 октомври ще бъде не по-малко активен. В събота, 8 октомври, One Dance Week гостува на FLUCA с разговор и представяне на легендарния американски хореограф Стивън Петронио, който е и основен акцент във фестивала тази година. В неделя, 9 октомври, програмата продължава с прожекция на видео арт филми от Австрия, посветени на изкуство в градска среда, архитектура и урбанизъм, селектирани от кураторката Урсула Мария Пробст.

Програмата на FLUCA продължава до 15 октомври, когато на закриването организаторите ще предложат последна доза австрийски видео арт и ще представят концерт на акустичното дуо Kimberly & Clark от Виена. Kimberly & Clark е всъщност псевдонимът на виенските художници Мануел Горкивиц и Кристиан Егер, които определят стила си като Western-Music, Death Country и Meta-Americana.

FLUCA – Австрийският културен павилион ще се завърне в Пловдив отново догодина с още по-богата и интересна програма, с нови инициативи и проекти. Павилионът ще продължи дейността си поне до 2020 г., като се превърне в разпознаваемо място за експерименти и международен обмен в сферата на съвременното изкуство.

За повече информация за програмата и бъдещите инициативи на павилиона следете
страницата му във Facebook и сайта на фондация „Отворени изкуства“.

Програма

. 5.10., 19:00 - Размисли за панелките. Разговор и дискусия с екипа на One Architecture Week
. 7.10., 19:00 - Разговор със стрийт артиста The Wa (Берлин) и парти с художника Викенти Комитски
. 8.10., 19:00 - Разговор със Стивън Петронио (САЩ), част от One Dance Week
. 9.10., 19:00 – Прожекция Focus Direct Urbanism #4:
. 15.10., 19:00 – Прожекция Focus Direct Urbanism #5, концерт на Kimberly & Clark (Vienna)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА FLUCA

FLUCA – Австрийски културен павилион
Начална точка на проекта с куратор Урсула Мария Пробст е употребата на карго контейнер, който е покрит със светлоотразителна повърхност. След поредица от промени и дейности за адаптация контейнерът като пърформативна инсталация/скулптура има възможността постепенно да се превърне в отворена платформа за голям брой публични събития, докато в същото време запазва основното си качество на мобилна и компактна пространствена цялост. Разработен е заедно с местните архитекти от Ателие Дуо. Партньорите от SARIEV Contemporary, фондация „Отворени изкуства“, artnewscafé и FLUC (Виена) ще обживят Австирйския културен павилион с обменна програма с български и австрийски художници до средата на месец октомври.

7° интервенция на контейнера като инсталация: tat ort (Виена) – Александра Берлингер и Волфганг Фийл
Имплементация и конструкция: Ателие Дуо (Пловдив)
Продуценти: BKA/Austrian Federal Chancellery и Австрийско посолство София
Организатор: фондация „Отворени изкуства“
Партньори: Община Пловдив, FLUC (Виена), artnewscafé

Автор:
Фондация „Отворени изкуства“
Публикация:
04.10.2016 г. 15:38
Етикети:
култураизкуствоПловдив
Австрийски културен павилион FLUCA
Посетено:
949
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24301-avstriyskiyat-kulturen-pavilion-fluca-s-bogata-programa-do-15-oktomvri