Проекти

Workshop Vienna предоставя възможност за концертна изява на млади пианисти и цигулари

Тази година Workshop Vienna ще се проведе от 17 до 23 октомври

Workshop Vienna предоставя възможност за концертна изява на млади пианисти и цигулари
Workshop Vienna 2014


◊ СЪБИТИЕТО

Workshop Vienna предоставя възможност за концертна изява на млади пианисти и цигулари във Виена

От идеята да се организира концерт на няколко ученика от България през 2014, Workshop Vienna се превръща в ежегодна среща на млади музиканти във Виена. Това, което ги води тук е концертният подиум. Допълнително към концертните изяви, които се организират за тях, са и музикалните срещи под формата на уроци, в които преподаватели и ученици обменят опит по конкретни произведения, говорят за сценичното поведение и се вдъхновяват взаимно.

Създатели и организатори на Workshop Vienna са цигуларката Мария Рамълчанова Иванов и пианистът Мартин Иванов.

Мария е цигуларка в няколко местни оркестъра във Виена. Работата й като оркестрант я води в страни като Япония, Корея, Китай, Дубай, САЩ, Германия и др. Участва редовно и като заместник в оркестъра на Театър Баден (Baden bei Wien). Освен концертен музикант, Мария е и активен преподавател по цигулка.

Мартин Иванов е изявен млад пианист и композитор, който се насочва предимно към солова концертна дейност. 2016 г. е свързана с много концертни пътувания за него в Англия, Франция, Словакия и Германия, а към плануваните концерти за следващия сезон са и участията му в „Шопен“ Фестивал и „Листомания“ Фестивал във Франция.

„Ние искаме да приветстваме млади, подготвени музиканти, като тяхна цел да е наистина концертът, на който ще свирят!” (Мария и Мартин Иванов)


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Workshop Vienna 2016 ще се проведе между 17 и 23 октомври. Двама блестящи музиканти се присъединяват към екипа на преподавателите. Така освен организаторите, Мария Рамълчанова Иванов и Мартин Иванов, участниците ще имат възможност да се допитат до мнението и на Иван Дончев и Ива Ябланска.

Иван Дончев е пианист, пристигащ от Италия за срещата си с младите участници. Музикант с разнообразен календар, богат на концертна дейност в целия свят. Той е преподавател по пиано в Praeneste Music Academy в Рим, Италия. Често журира на конкурси в Италия и България и дава майсторски класове в Европа, Япония и Южна Корея. (www.ivandonchev.com)

Ива Ябланска е цигуларка, живееща във Виена. Свирила е в класовете на Благородна Танева и Минчо Минчев. През 2010 година при следването си в университета по музика във Виена, Ива получава академично място в оркестъра на Австрийското Национално Радио (RSO) и само година по-късно печели постоянна позиция в същия оркестър.

„Нашият избор, относно учителите на Workshop Vienna 2016, е отново концентриран върху млади и активни артисти в света на професионалната музика. Представяме ви музиканти, които концертират не само в Австрия и Италия, но също така и по целия свят. Удоволствието ще бъде наше да обменим опит и много музикални идеи със записалите се участници!“ - споделят Мария и Мартин Иванов.

Срокът за записване за участие е 1 октомври 2016.
Запитване може да бъде отправено на имейл адрес: info@workshopvienna.net

Организаторите са се заели със задачата да улеснят българските участници и разчитат на подкрепата на фирми и частни спомоществователи, за да осигурят поносими условия за път до Виена и пребиваване по време на проекта.

„Искрено сме благодарни на фирма Ер Кона и господин Марио Начев, който за трета поредна година предоставя намаление за пътуващите ни участници от София до Виена! Също така тази година настаняваме в частни жилища и тук е момент да благодарим и на госпожа Жени Живкова за подкрепата и приемливите цени, които предоставя на нашите участници!“ (Мария и Мартин Иванов)

Събитието ще се открие с концерт на миналогодишните участници (защото вече е традиция да има участници в поредни години) и ще е на 17 октомври от 19 ч. в Българския културен институт “Дом Витгенщайн“ във Виена. Искрени благодарности изразяват младите организатори към Директора на културния институт – проф. Румяна Конева.

„Без помощта и отзивчивостта на проф. Румяна Конева и целият екип на БКИ „Дом Витгенщайн", нашият проект нямаше да е същият! Благодарим сърдечно, че ни подкрепят още от самото начало и сме щастливи, че за трета поредна година ще „гостуваме“ на Дом Витгенщайн!“

Workshop Vienna е част от Културното сдружение Амадеусите (Кulturverein Amadeusite) и ще се проведе между 17 и 23 октомври 2016. За повече информация: www.workshopvienna.net



Автор:
Организаторите
Публикация:
30.09.2016 г. 13:20
Етикети:
Мартин Ивановконцертмузикален проектпроект
Мария Рамълчанова Иванов
Workshop Vienna
Посетено:
1951
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24273-workshop-vienna-predostavya-vazmozhnost-za-kontsertna-izyava-na-mladi-pianisti-i-tsigulari