Проекти

"15 минути слава" - новият формат за млади художници на SARIEV Contemporary

24 септември 2016, 20:30-23:30 ч., Държавен куклен театър Пловдив

"15 минути слава" - новият формат за млади художници на SARIEV Contemporary


◊ СЪБИТИЕТО

"15 минути слава"

Новият формат за млади художници на SARIEV Contemporary

24 септември, 20:30-23:30 ч.,
Държавен куклен театър Пловдив

Галерия SARIEV Contemporary от години разработва платформата ФОН: Млади автори, като тази година я разширява чрез нови формати и проекти за представяне и подпомагане на млади художници. По-рано през годината платформата включи изложба на Мартина Вачева, както и новия проект Портфолио ден. А сега в рамките на фестивала Нощ/Пловдив на 24 септември в Кукления театър SARIEV Contemporary ще представи най-новия си формат за млади художници, а именно – „15 минути слава“.


◊ КАКВО Е "15 МИНУТИ СЛАВА"

На сцената излизат политици, учени, изпълнителни директори от силиконовата долина и... художници. Всеки, който може да завладее аудиторията с идея и образ е призован да изгрее под светлините на прожектора. „15 минути слава“ е нов формат за вдъхновяващи презентации на млади български художници. В рамките на не повече от 15 минути те ще имат пълната свобода да представят себе си, работата си, визията за изкуството и плановете си за бъдещето. „15 минути слава“ е възможност за публиката да се запознае с работата на съвременни художници в неформална среда.

Но защо художникът трябва изобщо да говори за изкуството си? Не се ли разбира от само себе си, не трябва ли изкуството му да говори вместо него? Не съвсем. Художниците вече не използват едни и същи познати средства, които безпогрешно ще познаете като изкуство. Художникът може да ви каже какво трябва да видите. Понякога художниците имат нещо друго предвид, не това което си мислите. И накрая, що за птица е днешният художник ще видим на сцената на „15 минути слава”.


◊ КОЙ УЧАСТВА

Куратор на „15 минути слава“ е Вера Млечевска, а водещ във вечерта на събитието ще бъде Васил Илиев.

Шестимата участници са Елена Калудова, Мария Налбантова, Калина Терзиева, Вълко Чобанов, Мартин Пенев и Кирил Иванов. Всички те, крайно различни в работата и подхода си, ще представят своеобразна „моментна снимка“ на актуалната млада сцена за съвременно изкуство в България.

Елена Калудова живее и работи в Берлин, прави обекти и инсталации, а Мария Налбантова идва от сферата на дизайна и поп-ъп книгите й привличат все повече интерес. Калина Терзиева пък се занимава с живопис, пърформанс и инсталация и вече зад гърба си има две номинации за награда БАЗА. Двама от участниците са от магистърската програма „Дигитални изкуства“ в НХА – Мартин Пенев и Вълко Чобанов. А пловдивската сцена ще е застъпена освен от Вълко Чобанов, и от живописеца Кирил Иванов.

Програмата на сцената ще включи още и концерт на Psych / Surf / Garage Punk групата The Black Swells от София. А фоайето на Кукления театър кураторът Вера Млечевска ще трансформира чрез прожекции на видео арт творби на млади автори.

 

* * *

„15 минути слава“ е проект на галерия SARIEV Contemporary в сътрудничество с фондация „Отворени изкуства“. Събитието е част от програмата „Отворени изкуства“ на фестивала Нощ/Пловдив. Партньори на проекта са: Национален фонд „Култура“ и Община Пловдив.

 


Автор:
SARIEV Contemporary
Публикация:
21.09.2016 г. 12:24
Посетено:
1181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24229-15-minuti-slava-noviyat-format-za-mladi-hudozhnitsi-na-sariev-contemporary