Проекти

"Стара хартия за нова книга" с четвърто издание в София

Детският празник ще започне в 10,30 ч. на 11 септември пред Книжен център „Гринуич“

"Стара хартия за нова книга" с четвърто издание в София


◊ ПОКАНА

На 11 септември 2016 г. за четвърти пореден път в София ще се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Събитието отново ще протече под надслов „Почисти и прочети“, а децата за поредна година ще имат възможност да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците – и междувременно сами да си изберат книжки. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“. Организаторите напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

Празникът „Стара хартия за нова книга“ ще започне в 10,30 часа пред Книжен център „Гринуич“ на бул. „Витоша“ 37. Събитието, организирано от ЕКОПАК България АД, Книжен център „Гринуич“ и Столична община, ще продължи през целия ден със забавления за малки и големи. Инициативата ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

По време на празника децата ще могат да се насладят на екотеатърa „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всяко дете ще получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. В програмата е предвидена целодневна екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци. Забавни викторини на литературна и екотематика с много подаръци и приятни изненади ще проверят знанията на децата и техните родители. Много музика, танци, игри и интересни предизвикателства очакват всички гости на празника.

За настроението на присъстващите ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални и танцови групи, сред които малките таланти на ВТФ „Врабчета“ при Столичен център за работа с деца и невероятните звезди от танцово училище за деца и тийнейджъри DIVA DANCE SCHOOL, които ще представят специално денс шоу „Книготанция“. В програмата ще се включат и младежи от фондация „Светът на Мария“, които ще обучават децата да изработват гирлянди, пеперуди и цветя от хартия.

Ще станат ясни победителите в конкурса по творческо писане на „Забавното четене“, които тази година трябваше да предизвикат своето въображение и да напишат нов край на едно от емблематичните детски произведения „Пипи Дългото Чорапче“, „Малкият принц“, „Котаракът в чизми“ и „Малката кибритопродавачка“.

Средствата от събраната стара хартия в София и в другите три града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.


Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгите и четенето. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета.

През 2015 г. акцията придоби национален характер с включването на Русе и Пловдив в кампанията, а през 2016 г. жителите на София, Хасково, Варна и Русе имат възможност да възпитат своите деца в любов към четенето и отговорно отношение към околната среда.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“, „Забавното четене“ и BS Films.

Медийни партньори са NOVA TV, ploshtadslaveikov.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, azcheta.com

Автор:
Организаторите
Публикация:
08.09.2016 г. 17:57
Посетено:
1415
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24159-stara-hartiya-za-nova-kniga-s-chetvarto-izdanie-v-sofiya