Проекти

Публично четене на романа "Quo vadis" oт Хенрик Сенкевич

3 септември 2016 г., 16.00-18.00 ч., Книжарница „Greenwich Book Center” - София

Публично четене на романа "Quo vadis" oт Хенрик Сенкевич


◊ ПОКАНА

Публично четене на романа „Quo vadis” oт Хенрик Сенкевич
с участието на актьора Иван Бърнев  

Под почетния патронаж на
Меглена Кунева – министър на образованието и науката на Република България
и
Кшищоф Краевски - посланик на Република Полша в България

Всички желаещи могат да се включат в инициативата, като донесат със себе си книгата и прочетат любимия си откъс (не повече от половин страница).  В края на проявата ще бъдат връчени награди – издания на преводи на български език на произведения на Хенрик Сенкевич.

Кога и къде: София, 3 септември 2016 г., събота, 16.00-18.00 ч., Книжарница „Greenwich Book Center”, бул. „Витоша“ № 37, вход свободен

Организатори: Посолство на Република Полша в София, Полски институт в София съвместно с
книжарница „Greenwich Book Center”

В проявата ще участва г-н Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката.

Автора и романа ще представи проф. д-р Калина Бахнева, литературен историк, преподавател по славянски литератури в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Откъси от книгата ще четат: Кшищоф Краевски, посланик на Република Полша в България, cъпругата и дъщеря му, актьори, журналисти, представители на полската общност в София, студенти и преподаватели, полонисти, преводачи, граждани и гости на столицата.


Акцията за всенародно четене е инициирана през 2012 г. от президента на Полша. В тазгодишното издание  на акцията на 3 септември 2016 г. ще бъде четен романа на Хенрик Сенкевич „Quo vadis” и проявата ще протече под патронажа на президента Анджей Дуда и съпругата му Агата Корнхаузер-Дуда. Книгата е избрана с гласуване в интернет измежду пет предложения. Откъси от нея ще бъдат четени в училища, библиотеки и различни институции.


„Quo vadis” – исторически роман от Хенрик Сенкевич. Първото книжно издание излиза в Краков през 1896 г. Романът си спечелва световна известност и е преведен на над петдесет езика. Романът разказва за Римската империя по времето на Нерон и раждането на християнството. В България книгата е преведена за първи път през 1897 г. със заглавието „Камо грядеши?“ и до днес е била издавана 13 пъти. Произведението е екранизирано многократно – най-известната филмова  версия е на режисьора  Йежи Кавалерович (2001).

Хенрик Сенкевич (1845-1916) – автор на романи и публицист, лауреат на Нобелова награда за литература (1905), един от най-популярните полски писатели. Автор на над двадесет новели, дванадесет романа и множество публицистични творби. Новелите на Сенкевич разглеждат актуални за епохата обществени и морални проблеми. В периода 1883-1888 г. излиза трилогията, включваща романите „С огън и меч“, „Потоп“ и „Пан Володийовски“, посветена на полската история през XVII век – войните с татарите, шведите и турците. Интересът на писателя към националното минало намира израз в романа „Кръстоносци“ (1900).  Една от най-четените негови книги е повестта за  юноши, позната в България като „Стас и Нели“. Почти всички негови исторически романи са екранизирани.Автор: Полски институт
01.09.2016 г. 14:41
Посетено: 2272
Етикети: Иван Бърнев, Полски институт, публично четене, Хенрик Сенкевич, Quo vadis
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24114-publichno-chetene-na-romana-quo-vadis-ot-henrik-senkevich