Проекти

Градски истории 2

Варна, 1-11 септември 2016

 Градски истории 2


◊ ПРОЕКТЪТ

Градски истории 2

С този проект фондация „Арт Офис” продължава започналото през 2015 г. сътрудничество между Варна, София и Велико Търново, в което независими артисти от трите града представиха своя поглед към градските пространства, чрез различни изразни средства в сферата на визуалните, пърфрормативните и музикалните изкуства.

В „Градски истории 2” са включени два екипа, съставени от по двама артисти от различни сфери на изкуството, базирани във Варна и София. Чрез собствените си изразни средства, те ще изградят авторски намеси в градската среда. Тема на тяхната работа ще бъдат личните истории, преживявания и собствените гледни точки, свързани с Варна.

Програма

• Пресконференция на организаторите и участващите артисти
29 август 2016г. | 12:30 часа | клуб „Menthol”, крайбрежна алея, Варна

„off /on”: Стрийт арт проект
1 септември 2016г. | 19:00 часа | Галерия „Буларт”, ул. „Шипка” 22, Варна

„off /on” условно противопоставя  представите за „високата култура” и субкултурата.  Резиденция  и изложба в класическа галерийна среда смесват и трансформират тези концепции.
Куратор Алекси Иванов
Участват: Александър Мачев, Николай Чакъров

КулТуризъм: Из Варна с гид
Всеки ден с начало 19 ч., вход на Морската градина
2-6 септември – Из Варна със Симеон Лютаков
7-11 септември – Из Варна със Стефан А. Щерев

Двама популярни актьори с интереси и опит в театъра и киното ще представят на публиката личната си интерпретация на някои от знаковите за Варна места. Ще ни покажат своите кътчета по маршрути, начертани от техните спомени, преживявания, мечти, памет за града.

(При лошо време, обиколките ще бъдат заменени с презентации в клуб „Menthol” на Крайбрежната алея със същите водещи и начален час.)


◊ КОНЦЕПЦИЯ

off /on”: Стрийт арт проект

Проектът изследва субкултурния феномен на уличното изкуство като индикатор за социален нихилизъм  и/или израз на будно гражданско общество. Той условно противопоставя  представите за „високата култура” и субкултурата, като чрез резидентна програма и изложба в класическа галерийна среда смесва и трансформира концепциите. Уличното изкуство  като протест и /или ирония навън в градска среда и академично–сериозно поставено в строгата галерийна рамка. Дискурсът между идентичностите във визуалния език, диалектиката на художествените и естетически представи за съвременното изкуство, дават възможност на публиката да разсъждава върху поставените въпроси, а и да се забавлява наблюдавайки непосредствено създаването на творбите.

КулТуризъм: Из Варна с гид

Забавни истории, тъжни истории, мъдри истории – всички ние имаме истории, които да разкажем, но често нямаме време да наблюдаваме и слушаме. Идеята на „КулТуризъм” е да се създаде автентично преживяване за публиката чрез свързване с реални лица, реални гласове, лични истории – градът, такъв какъвто е. Двама популярни актьори Симеон Лютаков и Стефан А. Щерев ще ни разкажат техните спомени, преживявания, мечти и памет за Варна по места и маршрути, избрани от тях, споделяйки общата си принадлежност към градската среда.

Очакваме ви, за да напишем новите „Градски истории”!


◊ ЗА АРТИСТИТЕ

off /on” : Стрийт арт проект

Александър Мачев (1992, р. Свищов). Живее в София. Интересува се от графити и визуални изкуства. Рисува последователно като част от това движение в България вече 8 години, като в този период има кратки прекъсвания. Взимал е участие в национални графити фестивали и конкурси като на един от тях заема първо място. От 3 години живее в София, където е активен художник и допринася за разнообразието на графити стилове в столицата. Обича да пътува в страната и чужбина като не пропуска възможност да го съчетава с рисуване и общуване с нови интересни хора.

Николай Чакъров (1996, р. Варна). Живее във Варна. Стилът му на рисуване е силно повлиян от комиксите и анимационните филми от 90-те години на ХХ век. Занимава се с рисуване от ранна детска възраст като интересите му в областта на уличното изкуство и графитите е от около 4 години, като активността му в сферата е постоянна. Освен с рисуване се занимава любителски и с фотография. Рисува по различни проекти с артисти от страната и чужбина. Предстои му започване на висшето му образование в ТУ-Варна в специалност „Индустриален дизайн”.

Куратор: Алекси Иванов (1988, р. Варна). Живее във Варна. Част от творческия колектив ФАМОУ. Занимава се активно с рисуване на стенописи и обекти в градска среда. Участник в множество международни фестивали за градско изкуство в страната и чужбина. През 2015 курира графити и стрийт арт изложба в ГХГ – Варна в рамките на младежки фестивал в града.


КулТуризъм: Из Варна с гид

Симеон Лютаков (1972, р. Русе). Живее във Варна. Познат на публиката от сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, Варна, където участва в пиесите „Казимир и Каролине”, „Вестникар ли?”, Докторът от „Палата № 6”, „Ричард ІІІ”, „Макбет”, „Една нощ навън”, „Камината” и други. През 2011 година се снима в сериала „Седем часа разлика”, където се превъплъщава в ролята на прокурора Иван Иванов.

Стефан Щерев (1974, р. София). Живее в София. Инициатор и съосновател на няколко проекта за развитие на съвременния танц и театър като: „Антистатик - Фестивал за съвременен танц и пърформанс”, Нощ на театрите. Кариерата му в киното започва през 1992 г. във филма „Лошо момче” (реж. Георги Попвасилев) и продължава с роли в „Прогноза” (реж. Зорница София), „Мисия Лондон” (реж. Димитър Митовски), „Джулай” (реж. Кирил Станков), „Живи легенди” (реж. Ники Илиев), „Събирач на трупове” (реж. Димитър Димитров). Познаваме го и като телевизионен водещ на предавания по Нова телевизия и БНТ. Работил е с Дойферт & Плишке, Алън Гуд, Ксавие Ле Роа, арт група „Лигна”, Томи Янежич и много други.

Куратор на „Градски истории 2”: Петра Димитрова


Проектът се финансира от Фонд „Култура” на Община Варна и се изпълнява от Фондация „Арт Офис” с подкрепата на Програма „Изкуство в движение” финансирана от Фондация „Америка за България”.
Партньори: Галерия „Буларт”, Фондация „Рая Георгиева”, Галерия „Графит”, Клуб „Ментол”.

Автор:
Петра Димитрова
Публикация:
29.08.2016 г. 14:41
Етикети:
Посетено:
1110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24092-gradski-istorii-2