Проекти

Горан Стефановски разказва как се пише пиеса без думи

Лекцията е част от програмата на Международната академия по драматургично писане

Горан Стефановски разказва как се пише пиеса без думи


◊ СЪБИТИЕТО

Горан Стефановски ще изнесе на 24 юли във Френския културен институт лекция, озаглавена "Малка книжка с капани". С нея прочутият македонски драматург и писател ще докаже, че човек може да направи въздействащ драматургичен текст без въобще да използва думи. Достатъчно е да се уповава на нещо, което той нарича „вещество в писането на пиеси“, което предхожда думата и  е по-силно от нея.

„Точно както един "майстор на колела за каруца" (на английски „wheelwright”) изработва колела, така и един "драматург" (англ. „playwright”) изработва пиеси. Пиесите действително не се пишат, а се правят. Човек може да направи въздействащ драматургичен текст без въобще да използва думи. Първичните елементи в писането на текст са драматичните противоположности, контрастите, противоречията и несъответствията. Например: „за” срещу „против”; добро срещу зло; животът срещу смъртта; силен срещу слаб; думи срещу дела; лично срещу обществено; ред срещу хаос; сърце срещу разум; истина срещу лъжата и т.н., и т.н., и т.н. Тези опозиции са динамични единици, съдържащи номинална драматична енергия, напрежение и сцепление.

Всеки елемент, образ, текст, идея или концепция може да се превърне в активен драматичен „капан”, ако се съпостави и се изследва в контраст, противоположност и противоречия с всеки друг елемент от шестте неограничени бази от данни и неизчерпаеми парадигми от потенциална драматургична материя: Къде, Кога, Кой, Защо, Какво и Как. Тези комбинации могат да бъдат допълнително засилени, като се потърси най-силният противоположен елемент, най-острото противоречие или най-забавното несъответствие“ – казва Горан Стефановски.

Горан Стефановски е автор на десетки текстове за театър, най-известните сред които  са „Диво месо“ , „Двойно дъно“, „Татуирани души“ и „Черна дупка“ , поставяни с успех и в България.

Гостуването му е част от програмата на първата Международна лятна академия по драматургично писане, която ще се проведе в България от 23 юли до 5 август. В нея са включени още 3 други лекции и 3 творчески ателиета.

Повече за Академията можете да научите на официалното ѝ откриване и представяне на 23 юли в Гьоте институт – България, а пълната програма можете да намерите тук:

 http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/.

Автор:
Елеонора Стайкова
Публикация:
18.07.2016 г. 17:13
Посетено:
1610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23974-goran-stefanovski-razkazva-kak-se-pishe-piesa-bez-dumi