Проекти

Творци от 9 държави влизат в "Дом за непослушни"

За първи път Академия по драматургично писане в България

◊ СЪБИТИЕТО

25 участника ще пристигнат за първата по рода си в България Академия по драматургично писане. Тя се открива на 23 юли в Гьоте институт. В продължение на две седмици утвърдени и начинаещи автори от 9 държави ще развиват и усъвършенстват уменията си да създават драматургичен текст и сценарий за филм, ще участват в лекции и ателиета по кино, театър, пърформанс инсталации и танц, под ръководството на известни европейски и балкански ментори.

База на Академията  ще е сградата на бившето професионално-възпитателно училище интернат в с. Габровци, която сдружение ДУПИНИ превръща в арт център. Тук в близкото минало са били изпращани да учат, работят и живеят малолетни престъпници с цел да бъдат "превъзпитани" и интегрирани отново в обществото. Сградата на тази бивша поправителна институция пази зад стените си множество истории, съдби и следи от миналото и именно те ще дадат отправната точка на творците и името на Академията "Дом за непослушни".


◊ В ПРОГРАМАТА

Едно от творческите ателиета ще изследва звуците на дома. Какви звуци изникват в съзнанието ни, свързани с училището-интернат? Дали няма звуци-призраци, които да озвучим? Къде са притихналите гласове? Каква е връзката между слушане и послушание. Как тя е отразена в сградата? Какво е било документирано и как то може да бъде превърнато в звук? И също: как да кажем „Не”? Методиките, които ще бъдат използвани в ателието, са упражнения за слушане и писане, записване, концептуална работа и въвеждане в различните аудио формати.

Освен в с. Габровци, част от лекциите ще се проведат в София и Велико Търново, а първата от тях е тази на големия македонски писател и драматург Горан Стефановски, която ще се състои на 24 юли във Френския институт, с вход свободен. Озаглавена "Малка книжка с капани", лекцията ще докаже, че човек може да направи въздействащ драматургичен текст без въобще да използва думи. Достатъчно е да се уповава на нещо, което той нарича „вещество в писането на пиеси“, което предхожда думата и е по-силно от нея. Проф. Стефановски е автор на текстове за редица европейски продукции третиращи въпросите на миграцията, пост-комунистическия преход и идентичност, както и гост-преподавател в различни университети в цял свят.

Сред най-интересните гост-лектори е датчанката Сигна Кьостлер, автор на инсталации и пърформанси и  носителка на Датската награда за театрална режисура. Във Велико Търново тя ще изнесе лекция върху основните методи на създаване на специфични пространства, където физическата граница между пърформанс артиста и публиката е премахната, а драматургичната рамка се развива чрез импровизация. Тя, заедно с Артур Кьостлер, основава дуото SIGNA и  заедно с голям артистичен екип  създават детайлно разработени инсталации с изключително дълга продължителност. Публиката е подканена не само да посети и да изследва пространството, но също така и да  взаимодейства с пърформанс артистите, в някои случаи дори да се конфронтира с тях. Някои от оставащите в историята на съвременния театър пърформанси на групата са „Оракълът на Руби Таун”, „Хадес Фрактура“, „Вила Сало“, вдъхновен от филма на Пазолини „Сало, или 120 дена на Содом“, където актьорите пресъздават атмосферата на Маркиз дьо Сад и още „Кучешки процеси“, базиран на романа на Кафка „Процесът“. Всеки техен пърформанс е специално разработен за пространството, в което  се играе.

Друга любопитна лекция е на българската писателка, живееща в Париж – Албена Димитрова. Родена в София през 1969 година, тя заминава за Франция няколко месеца преди падането на Стената. Дипломира се в Сорбоната като като икономист. Именно като икономист тя започва да изследва математически модели на системните рискове свързани с приватизацията в страните от Източна Европа и с механизмите на корупция. От 2006 г. насам  се посвещава изцяло на писането и на драматургията, в които обаче също използва математически модели,термини и понятия.  Нейната интерактивна лекция ще се базира на 3 геометрични форми - кръг, квадрат и триъгълник. Участниците ще изпитат визуалното въздействие и емоциите на конкретното пространство и след това ще  изследват драматургичния конфликт чрез налагането на определени ограничения в пространството.

Между 2007 и 2012 г. Албена е артистичен програматор на SOFIA DANCE WEEK. В областта на съвременния танц тя сътрудничи с хореографи като Брис Льору и Орелиан Бори, създава  спектакъла Géométrie de Caoutchouc (Геометрия на каучука) и е драматург на танцовия спектакъл L’Autre (Другият), под режисурата на Франсоаз Гияр и Клер Ришар, поставен в Комеди Франсез.

В програмата са включени освен лекциите, три  практически ателиета, а текстовете, родени по време на творческата академия, ще бъдат официално представени пред публика на 5 август.

Автор:
Елеонора Стайкова
Публикация:
14.07.2016 г. 14:03
Посетено:
972
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23941-tvortsi-ot-9-darzhavi-vlizat-v-dom-za-neposlushni