Проекти

Петър Чухов срещу Чешо Пухов – извънреден рожденденски поетически двубой

Титаничният сблъсък ще се проведе на 23 юни от 18:30 ч. в клуб „Благодатният четвъртък” към Столична библиотека

Петър Чухов срещу Чешо Пухов – извънреден рожденденски поетически двубой


◊ СЪБИТИЕТО

Петър Чухов срещу Чешо Пухов – извънреден рожденденски поетически двубой

Титаничният сблъсък ще се проведе в клуб „Благодатният четвъртък” към Столична библиотека (София, пл. „Славейков” № 4) на 23 юни от 18:30 ч.

В двубоя един срещу друг ще застанат двама наивници на средна възраст, принудени да съжителстват дълги години, единият от които се опитва да се сбогува с нарцисизма, а другият се опитва да му пречи. Техни секунданти ще бъдат важни фигури от съвременния ни литературен живот, а именно Ангел Игов – на Петър Чухов и Йордан Ефтимов – на Чешо Пухов. Водещ – Пламен Дойнов.

Входът е свободен, а след двубоя събитието ще прерасне в празненство с неизяснен сценарий по случай общия (макар и недоказано) рожден ден на двамата автори.


◊ РЕГЛАМЕНТЪТ

Двубоят ще протече в обичайните четири тура с леки изменения, съответни на необичайната ситуация:

I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 15 минути с най-доброто от поезията си.

II тур – всеки ще има по 10 минути, за да дискредитира опонента си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите, поет и секундант, ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

Повече за двубоите, както и снимки и видео, можете да намерите тук:(Петър Чухов)


◊ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Ето биографиите на участниците и техните думи преди двубоя:

Петър Чухов

Петър Чухов е роден на 23.06.1961 г. в София. От този момент основните му усилия се изразяват в опити да отпразнува рождения си ден подобаващо, но това никога не му се получава. Този двубой ще бъде още един такъв опит. Останалите подробности от биографията му са незначителни и ще е необходим много вещ биограф (с какъвто в момента не разполагаме), за да успее да им придаде смисъл.

За двубоя

Очаквам Чешо Пухов да се опита да гъделичка низките инстинкти на публиката, но разчитам на това, че тя ще се състои от хора, достатъчно интелигентни, за да не се поддадат на тази провокация. При сблъсъка на примитивизма и цивилизоваността е важно да се опази достойнството на последната, независимо от неравновесието на силите.

Чешо Пухов


Предполага се, че раждането на Чешо Пухов започва на 23.06.1961 г., но не е ясно докога продължава. Учил е разни неща, но не се знае дали ги е завършил. Писал е доста, публикувал е в периодичния печат, но няма издадени книги. Претендира за авторството на част от произведенията на Петър Чухов, но другият има същите претенции към някои от неговите. За първи път ще се появи на живо пред публика и затова е малко притеснен, но е сигурен, че ще се справи със съперника си без никакво усилие.

За двубоя

От десетилетия следя живота и творчеството на Петър Чухов и смело мога да кажа, че и в едното, и в другото той е (меко казано) малко досаден. Изключително ми е неприятно, че се налага да живея и творя в неговата (твърде рехава, впрочем) сянка, но се надявам след като спечеля този двубой нещата да се променят.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
21.06.2016 г. 08:45
Посетено:
1070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23823-petar-chuhov-sreshtu-chesho-puhov-izvanreden-rozhdendenski-poeticheski-dvuboy