Проекти

Детски музей на колела ще разказва за историята на изкуството по българските земи

Тази година Музеят ще посети Благоевград, Враца, София, Пловдив, Варна и Бургас

Детски музей на колела ще разказва за историята на изкуството по българските земи


◊ СЪБИТИЕТО

Детски музей на колела започва своята трета обиколка в страната, като тази година темата и експозицията са изцяло обновени и ще бъдат посветени на История на изкуството по българските земи.

Предстои Музеят да обиколи 6 града - Благоевград (19 юни), Враца (25 юни), София  (9 юли), Пловдив (10 юли), Варна (23 юли), Бургас (24 юли). Във всеки град музеят ще стои по един ден, като работното време ще бъде от 10.00 и 20.00 ч. с обедна почивка в най-горещите часове (от 13:30 до 15:30 часа).

Програмата за най-малките е съчетание от осем периода на българската история на изкуството – Праистория, Тракийско изкуство, Римско изкуство, Прабългарско изкуство, Българска държава, Златен век, Средновековие, Възраждане, Следосвобожденско изкуство.  Ще има осем тематични ателиета,  чрез които децата лесно ще научат интересни факти за изкуството по българските земи през вековете по много забавен начин. Във всяко ателие ще има кратка теоретична и практическа част. Децата ще имат възможност да направят своя зооморфна или антропоморфна фигурка, да украсяват тракийски ритони, да се научат как да правят плъсти, да разберат повече за средновековната мода и възрожденското изкуство, да се запознаят с най-бележитите български художници. Експозицията на музея също ще бъде изцяло обновена с копия на артефакти, намерени по българските земи и емблематични произведения на български творци. Специално за събитието е създадена и информационна карта с кратко представяне на всеки един период.

„Целта на проекта е да въвлечем децата в света на изкуството и културата, да ги накараме да обичат, разбират и ценят нашата история и културно-историческо наследство. Ще се радваме, ако след края на този проект сме направили поне една малка крачка към това да обичаме повече България” – споделя Станка Желева – Председател на Фондация Изиарт – съорганизатор на проекта съвместно със Сосиете Женерал Експресбанк.

„Изключително се радваме, че заедно с нашите партньори Фондация Изиарт ще реализираме тази чудесна инициатива за трета поредна година. Вслушахме се в обратната връзка на посетителите на Музея в предишните две издания и затова тази година сме разработили изцяло нова концепция, фокусирана върху българската история на изкуството, с което вярваме, че ще обогатим знанията на децата за българската култура и развитието й през вековете.” сподели Мая Клевцова - Ръководител на отдел Комуникации в Сосиете Женерал Експресбанк.

Очаквайте повече информация, както и подробна програма на:

http://www.sgeb.bg/
http://www.easyartbg.com
Автор:
Организаторите
Публикация:
14.06.2016 г. 16:14
Посетено:
1553
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23774-detski-muzey-na-kolela-shte-razkazva-za-istoriyata-na-izkustvoto-po-balgarskite-zemi