Проекти

Лекционните турове с Лъчезар Бояджиев, част от „Въведение в съвременното изкуство“, продължават и през юни

Втори лекционен тур: 11 юни 2016. Краен срок за записване - 8 юни

Лекционните турове с Лъчезар Бояджиев, част от „Въведение в съвременното изкуство“, продължават и през юни


◊ ПОКАНА

Лекционните турове с Лъчезар Бояджиев, част от „Въведение в съвременното изкуство“, продължават и през юни

На 14 май се проведе първият тур с Лъчезар Бояджиев, а на 11 юни предстои вторият – с нова концепция, тема и маршрут. Записването за втория тур е вече отворено и всеки желаещ може да се регистрира за безплатно участие.

Втори лекционен тур: 11 юни 2016

Маршрут: от площада пред ц. “Св. Неделя” и подлеза на ц. “Св. Петка Самарджийска” до квартал “Дианабад” и двора на Музея на социалистическото изкуство.

Начален час: 15.00 часа.

Задължително записване за тура на assistant@openarts.info до 8 юни

Туровете ще бъдат на български език

Вход свободен

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary стартира шестото си издание в София на 14 май с първия от лекционните турове с Лъчезар Бояджиев. Това е нов формат на платформата, който от една страна продължава образователната линия за създаване на познание и съзнание за съвременно изкуство, и, от друга, цели да предложи нов подход за включване на публиката и възприемането на изкуството и градската среда. В рамките на „Въведение в съвременното изкуство“ художникът Лъчезар Бояджиев ще предложи четири тура – всеки с различна концепция и тема, различен маршрут и локации. Те ще включват посещения на музеи, галерии, публични пространства с центъра на София и периферията.

Първият тур се състоя на 14 май (събота), когато въпреки дъждовното време 20-те участници преминаха с Лъчезар Бояджиев през 9 локации, директно или индиректно свързани с българското съвременно изкуство и неговата история, градската среда и намесите в нея. Всяка спирка в маршрута беше внимателно подбрана и насочваше към определена история или тема – от местата на конкретни ключови за българското съвременно изкуство артистични проекти до локации, които се свързват с важни теми изобщо за отношението към града, паметниците и др. На всяко място Бояджиев унагледяваше с примери за художествени проекти, снимки, документация. Началото беше на мястото на липсващия вече мавзолей и Националната художествена галерия. Маршрутът продължи през паметника на цар Самуил, парка на Националната художествена академия, площада пред Народната библиотека, адреси в малки улички на София и завърши в Института за съвременно изкуство – София. Там публиката можеше да се срещне с художника Георги Ружев и да го види в процеса на работа по нареждане на ретроспективната му изложба. Очаквайте подробна видео документация от първия от лекционните турове с Лъчезар Бояджиев, част от „Въведение в съвременното изкуство“ – София, 2016.

Туровете не изискват предварителна подготовка или знание, а единствено интерес към съвременно изкуство. Така например сред участниците в първия тур имаше архитекти, юристи, журналисти, художници, изкуствоведи.

Следващият тур с Лъчезар Бояджиев ще бъде на 11 юни (събота). Темата и маршрутът ще бъдат напълно различни и ще засягат други теми и проблеми на българското съвременно изкуство и градската среда. Някои от тематичните акценти ще бъдат – тела в града, човекът в действие и формиране на културното наследство - как се присъства в градската среда и как се формират музеите, какво е отношенеито между човек и наследство и как то бива интерпретирано, пресъздавано и преосмисляно в съвременното изкуство.

Форматът на лекционните турове позволява само определен брой участници – между 15 и 20. Поради ограничения брой места желаещите трябва да се запишат на адрес assistant@openarts.info до 8 юни, като включат следната информация: име, професия/специалност, телефонен номер и да опишат накратко защо имат интерес да участват. В седмицата преди следващия тур участниците ще получат подробна информация за маршрута, както и в колко часа и къде е сборният пункт.

"Всяка разходка из града е една рисунка в градската среда – дърпате „тигели” по булевардите, щракате кадри в акварелен Instagram и пастелен Sketch Guru или просто трупате видения за хора, сгради, паметници, реклами и всякакви други неща. Паул Клее, един от най-важните художници на 20 век, казва, че рисуването за него е като „да изведеш линията на разходка”. А в живота на индианците Апачи от Северна Америка преминаването, реално или мислено, през конкретните места от територията на племето не е само припомняне на техните имена – всяко място е „гнездо” от знание; всяко място „държи” историята, морала, културата и мъдростта на племето. Разказът за местата е разказ за племето; преминаването през местата е преминаване през културното „тяло” на племето; мястото е не само пейзаж, но и „контейнер” за идентичността на племето – от езика, до визуалните асоциации и гледки.

В тези разходки из София ще се опитаме да съчетаем в едно града и изкуството, визуалната среда и пластовете на градска история и култура, съвременното изкуство и музея на класическите образци, паметника и билборда – ще се опитаме да наблюдаваме и изговаряме живеенето в града като че ли „рисуваме” с очи, тела и думи в пространството и с „материала” на София.

Казват, че изкуството днес е урбанистичен и космополитен феномен. Тогава – какъв по-добър начин да го „изпитаме” на собствен гръб от една разходка из града с широко отворени очи?    

Всяка от четирите разходки ще има различен маршрут и тема. Предвиждат се както централни, така и периферни локации в София. „Спирките по пътя” ще бъдат както на открито – площади, паметници, сгради, гледки, така и на закрито – галерии, музеи, ателиета. Местата ще бъдат както познати на всички – ще ги видим по нов начин, така и непознати – ще ги открием заедно. Всяка разходка има своя тема, но през всички преминава проблемът за градското живеене, история и култура във връзка с практиките на съвременните визуални изкуства (...от паметника до дисплея на смартфона). Например – известната личност и обикновения гражданин в пространството на града; особености на телесното поведение на софийския жител и практиките на пърформанса; материална среда и нематериална визуалност – интуиции за визуална екология и политическа урбанистика; градът като машина, градската среда като интерфейс, и жителят на града като обект, който създава града, но е и създаван от града."  

Лъчезар Бояджиев

 

* * *

„Въведение в съвременното изкуство“ е проект на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary.

Проектът „Въведение в съвременното изкуство“ 2016 – София е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Медиен партньор: Виж! София


Автор: Стефка Цанева
01.06.2016 г. 16:32
Посетено: 793
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23704-lektsionnite-turove-s-lachezar-boyadzhiev-chast-ot-vavedenie-v-savremennoto-izkustvo-prodalzhavat-i-prez-yuni