Проекти

"Синема Контемпорари" - Джим Джармъш и независимият дух на американското кино

Първата от цикъла лектории, посветени на интересни личности от света на киното

"Синема Контемпорари" - Джим Джармъш и независимият дух на американското кино


◊ СЪБИТИЕТО

Синема Контемпорари - Част I
Джим Джармъш и независимият дух на американското кино.

На 27 април от 19.00 ч. в contemporary space стартира първата от цикъла лектории, инициирани от фондация „Крео култура“, посветени на интересни личности от света на киното. До края на месец май 2016 ще ви представим 4 имена от сцената на световното кино.

Започваме с Джим Джармъш, който продължава да твори с неистова страст извън рамките на Холивуд. През май 2016 неговата най-нова творба „Патерсън“ ще се конкурира в основната програма на фестивала в Кан с филмите на режисьорите Педро Алмодовар, Братя Дарден, Пол Верховен, Оливие Асаяс, Кен Лоуч и др.

„Персонажите“ - режисьори, включени в проекта „Синема контемпорари“ са доказали своето умение не само да разказват по увлекателен начин, но и да създават нова визия за света около нас, чрез всеки кадър на своите произведения. Повечето от тези автори освен, че са изтъкнати режисьори, са демонстрирали и други творчески умения в областта на фотографията, изобразителното изкуство, модата, така че модулът от лектории ще се опита да покаже фигурата на режисьора не само през призмата на личното творческо кредо и концепция за кино, но и чрез другите изкуства, които вълнуват и създават представителите на т.нар. авторско кино.

Автор и водещ на лекториите: Елица Матеева, критик и режисьор.

Вход свободен

Проектът е съфинансиран от Фонд „Култура“ - Община Варна.


Автор:
Организаторите
Публикация:
26.04.2016 г. 12:20
Посетено:
883
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23435-sinema-kontemporari-dzhim-dzharmash-i-nezavisimiyat-duh-na-amerikanskoto-kino