Проекти

Мултимедийната инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те” гостува в Монтана

Представянето в Монтана е част от турнето на проекта, което ще продължи до 9 юни 2016 г.

Мултимедийната инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те” гостува в Монтана


◊ СЪБИТИЕТО

Мултимедийната инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те” гостува в Монтана от 25 до 28 април в Залата на Общински младежки дом.

На 25 април, от 18 часа в голямата зала на Общински младежки дом гр. Монтана, се открива мултимедийна инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те”. 

Иновативният проект на съвременното изкуство, в чиято основа е мултимедийна полиекранна инсталация, се реализира с финансовата подкрепа на ПРОГРАМА БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства” по ФМ на ЕИП 2009-2014 г. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

"Ние" това са всъщност "Вие" и “Те”, когато се познаваме.
 
Това казват авторите на мултимедийната инсталация "Лични местоимения: Ние, Вие, Те"  - Сава Цонев, режисьорът Петко Манчев, композиторът от Норвегия Вес Рей.

Сближаването и разбирането на Другия е особено важно днес, време на бежански кризи, етническо напрежение и военни конфликти. На седем екрана, в затъмнено помещение, на фона на специално композирана музика, ще видим подбрани фотографии. Ще видим ярки образи на хора - от бохемата на София, през лицата на Пловдив, та чак до ромския квартал. Ще видим децата ни, радостите, скърбите, живота ни. Ще се редуват пейзажи, ще клокочат реки, а в целия този визуален микс ще се появяват поетичните картини на художника Кольо Карамфилов.

"Другият" е по-малко плашещ, когато бъде опознат.

Чрез създаването на ярко и мащабно произведение на съвременното изкуство, и представянето му пред широката общественост се цели обогатяване на междукултурния диалог, привличане на нови публики  в създаването на културен продукт и осигуряване на свободен достъп до култура.

Представянето в Монтана е част от турнето на проекта, което започна на 30 март 2016 и ще продължи до 9 юни 2016 г. На 11 места в читалища, общински галерии и младежки домове в 8 града в цялата страна, повечето от които с голяма концентрация на ромско население, вкл. София - кв. "Факултета", Пловдив – кв. "Столипиново" и Сливен, пред обществеността ще се промотира културното многообразие и ще се стимулира културния диалог.

В инсталацията са включени снимки на фотографите: Арсо Илиев, Георги Кръстев, Кирил Кръстев, Людмил Софрониев, Мариела Панeва, Соня Станкова (Лицата на Пловдив), Тина Халкова, Тихомир Пенов, Цветан Чатъшки, Юлиан Георгиев, Арсо Илиев, Велико Балабанов и други, както и фотографии, предоставени от Център „Амалипе”, фондация „Здраве и социално развитие” – Хесед  и от Росен Карамфилов –  на произведенията на Кольо Карамфилов.

* * *

Програма на турнето:
• София 30 март – 1 април 2016 г., НЧ „Стоянка Соколова”, кв. "Факултета"
• София 4-6 април 2016 г., НЧ “Г. С. Раковски 1925”, район Илинден
• Плевен 7-12 април 2016 г., Арт Център Плевен
• Кюстендил 13-16 април 2016 г., НЧ „Братство 1869”
• Сливен 19-22 април 2016 г., Зала на общинския съвет
• Монтана 25-28 април 2016 г., Общински младежки дом
• София НДК 4-15  май 2016 г., Мраморно фоайе, в рамките на Салон на изкуствата
• Хасково 17-20 май 2016 г., Младежки център
• Благоевград 25-28 май 2016 г., Младежки дом
• Пловдив 30 май – 3 юни 2016 г., Център за съвременно изкуство Пловдив, Баня „Старинна”
• Пловдив 6-9 юни 2016 г., ОУ "Димчо Дебелянов"


Повече информация на адрес: http://nie-vie-te.eu/site/index.php
Във Фейсбук: https://www.facebook.com/nie.vie.te8/timeline

Контакти:
Сава Цонев - Бенефициент, Арт директор
Мила Ненова – Координатор, GSM 0888006560,
e-mail: lichni.mestoimenia@gmail.com


* Цялата отговорност за проекта се носи от „Лични местоимения: Ние, Вие, Те” и при никакви обстоятелства не може да се приеме, че отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на ПРОГРАМА БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”.



Автор:
Общински младежки дом, Монтана
Публикация:
15.04.2016 г. 13:08
Посетено:
906
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23342-multimediynata-instalatsiya-lichni-mestoimeniya-nie-vie-te-gostuva-v-montana