Проекти

LUMMIX творческа работилница в кв. "Столипиново"

12 младежи от квартала изработиха светлинни инсталации и обекти

LUMMIX творческа работилница в кв. "Столипиново"


Впечатляващи светлинни инсталации и обекти създадоха съвместно артисти и младежи по време на творческата работилница в квартал "Столипиново". Те ще се превърнат в част от изложбата в Баня Старинна по време на фестивала LUMMIX - първият по рода си фестивал в България, посветен на изкуството, създадено от светлина.

По време на творческата работилница, състояла се от 4 до 12 април, 12 младежи от квартала бяха поканени да изработят светлинни инсталации и обекти. Младежите имаха възможност да научат повече за изкуството на светлината, светлинните инсталации и художествени произведения и да работят съвместно с артисти от областта на съвременното изкуство - Надя Генова, Севдалина Кочевска, Йоханес Артинян.

Под ръководството на артистите, младежите изработиха творби, най-успешните от които (Георги Кочев - "Ябълката", "Сърце"; Румян Карагьозов - "Рибката"; Васко Карагьозов - "Око"; Георги Атанасов - "Кунг-Фу"; Джейлян Атанасов - "Лампа", групова творба)  ще бъдат представени на изложбата на LUMMIX, на 30.04. в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня “Старинна”.

Част от заниманията на артистичната работилница беше и подготовката на дизайна на сценичното облекло (светещи костюми и очила), с което артисти от квартал "Столипиново" ще представят удивителен микс от музика, танц и светлина по време на събитието „Под светлините на прожекторите“, което ще бележи първия фестивален ден на LUMMIX, на 28.04., от 20:00 ч. в квартал "Столипиново".

По време на работилницата артистите Емил Миразчиев и Надя Генова разработиха, съвместно с младежите, идейната концепция за създаването на забележителна по мащаб и визия светлинна скулптура, която ще светне за първи път на 28.04., отново в квартал "Столипиново".

 * * *

LUMMIX е първият по рода си фестивал в България, посветен на изкуството, създадено от светлина. По време на фестивала жителите и посетителите на град Пловдив ще имат възможността да участват в неповторим спектакъл на светлината. Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Eвропейското икономическо пространство, финансов механизъм 2009-2014, Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“.


Повече информация за Международния фестивал LUMMIX можете да намерите тук: http://lummix.eu/


Автор:
Организаторите
Публикация:
12.04.2016 г. 13:49
Посетено:
933
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23333-lummix-tvorcheska-rabotilnitsa-v-kv-stolipinovo