Проекти

Ученици от ЕГ „Гео Милев” - Добрич ще гледат „Накаран да замлъкне” и ще четат балканска проза

Филмът за Георги Марков и четенето на балканска проза са част от инициативата за повишаване на грамотността и четенето

Ученици от ЕГ „Гео Милев” - Добрич ще гледат „Накаран да замлъкне” и ще четат балканска проза


Ученици от ЕГ „Гео Милев” - Добрич ще гледат „Накаран да замлъкне” и ще четат балканска проза

Филмът за Георги Марков и четенето на балканска проза са част от инициативата за повишаване на грамотността и четенето. В изпълнение на Националната стратегия за повишаване и насърчаване на грамотността и Националния план за действие през 2015-2016 на МС на Република България, Министерството на образованието и науката и Асоциация „Българска книга” организират кампания „Походът на книгите”. Кампанията ще се проведе в периода от 2.04.2016 до 23.04.2016. Желаещите учители и ученици от страната вече са заявили своето участие.

Езикова ще се включи през втората половина на април.

Акцентите, които залагам с моите ученици, са свързани с балканските литератури и в частност със съвременната румънска, сръбска и турска литература. В продължение на две седмици ще отделям по пет минути в някои от часовете си и междучасието, за да провокирам учениците си към класически и по-нови автори и книги на нашите съседи. Ето и някои от имената, които ще представя: Дан Лунгу, Мирча Елиаде, Емил Чоран, Гарабет Ибрайляну, Джиб Михаеску, Ливиу Ребряну, Орхан Памук, Елиф Шафак, Феридун Андач, Йовица Ачин, Марко Ристич, Милорад Павич и др. Във време на озлобление и етническа вражда, ще припомним, че литературата е толеранс към различието и възможност за култивиране на човека, обществото... Само тази нагласа е в помощ на младежите от Езиковата, като се има предвид, че повечето от тях след завършването си тук учат и живеят извън България.

Направих предварително проучване за това какво ще е интересно на учениците ми и как биха се представили най-добре през тази седмица на четенето. Предложиха да развием темата за филми по книги, някои от тях пожелаха да се представят чрез цитати от свои любими книги или да анонсират любопитни за тях произведения.

Учениците се интересуват и от въпроса: как се гради художествен свят? Има различни модели и техники на писане, а добрата стара измислица идва още от приказките, легендите и митовете. Ценното оръжие обаче за учениците от Езиковата е четенето на чужд език. Оригиналът е примамливо нещо...

Ще разменим и свои любими книги помежду си. В час на класа ще видим откъси от филма за Георги Марков – „Накаран да замлъкне”, ще прочетем моменти от негови есета. Йоанна Петрова от 11 „д” ще сподели свои стихотворения, а аз ще прочета откъси от романа ми – „Писма за оригами” (Изд. „Ерго”, Сф, 2016).


Автор:
Дияна Боева
Публикация:
07.04.2016 г. 18:08
Етикети:
Дияна Боеваинициативадокументален филмчетенеДобрич
кампания за повишаване на грамотност
Езикова гимназия Гео Милев
Посетено:
1216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23288-uchenitsi-ot-eg-geo-milev-dobrich-shte-gledat-nakaran-da-zamlakne-i-shte-chetat-balkanska-proza