Проекти

Започва "Въведение в съвременното изкуство" 2016 - Пловдив

В първата лекция Весела Ножарова ще говори на тема „Основни течения в съвременното изкуство след Втората световна война“

Започва "Въведение в съвременното изкуство" 2016 - Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Започва "Въведение в съвременното изкуство" 2016 - Пловдив


В първата лекция от курса на 2 април лекторът Весела Ножарова ще говори на тема „Основни течения в съвременното изкуство след Втората световна война“

Дата: 2 април, 2016 г.
Начален час: 14:00
Място: Тютюнев град, „Галеро“, ул „Екзарх Йосиф“ 16, ет. 4


Тази събота (2 април) стартира второто издание на Образователен курс Пловдив – част от платформата „Въведение в съвременното изкуство“ на Фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary. И през тази година Весела Ножарова (изкуствовед, куратор и критик) ще запознава публиката с основи и история на съвременното изкуство. Тазгодишните пет безплатни лекции ще стъпят върху миналогодишния курс, ще разширят познанието и ще обхванат нови теми. Първите 4 лекции ще разглеждат различни исторически аспекти на съвременното изкуство от 1950 г. насам. В хронологическа последователност и с богат визуален материал ще се разкаже за най-важните художествени течения и техните видни представители, както и за актуалните идеи на времето, които вдъхновяват художниците.

Курсът не изисква предварителна подготовка и всеки с интерес към съвременното изкуство може да се включи в него. Петте лекции ще се проведат в четири поредни уикенда на месец април в сградата на Мебелен салон „Галеро“ в Тютюневия град, ул. „Екзарх Йосиф“ 16, ет. 4.

Първата лекция на 2 април ще бъде на тема „Основни течения в съвременното изкуство след Втората световна война“. Тук ще бъдат подробно разгледани основните артистични течения в съвременното изкуство след края на 50-те години с техните най-важни представители и изяви. Ще бъдат обсъдени промените, които настъпват в разбиранията за ролята и значението на изкуството и мястото на художника. Ново ще бъде навлизането в дълбочина в отделни теми, разглеждането на някои от най-важните философски, политически и социални идеи на времето.

Всички събития от курса са с вход безплатен и предварително записване на assistant@openarts.info.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Весела Ножарова (р. 1974) е куратор, критик на свободна практика и галерист в галерия Credo Bonum, София. В момента работи по доктората си по История на изкуството в Национална Художествена академия, София. Работила е в СБХ, в галерия „Ирида” и Ата – център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006 е програмен мениджър за визуални изкуства в Център за култура и дебат „Червената къща”, София. През 2007 е куратор на българското национално участие в 52. Венецианско биенале за съвременно изкуство, а през 2008 – асистент куратор на 11. Архитектурно биенале във Венеция. Била е куратор на редица изложби в България и в чужбина. През 2008 става член-основател на фондация „Изкуство – дела и документи”.


◊ ОЩЕ

Какво още предстои:

 
. 09.04.2016 - Еволюция на живописта и скулптурата след „края на изкуството“
. 16.04.2016 - Източноевропейско съвременно изкуство след 1989 г.
. 23.04.2016 – Българското съвременно изкуство между локалното и глобалното
. 24.04.2016 - Уъркшоп и отворена дискусия върху съвременното изкуство
 

Клуб „Въведение в съвременното изкуство“

С второто издание на Образователен курс Пловдив организаторите от фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary стартират и новата инициатива Клуб „Въведение в съвременното изкуство“, който цели изграждане на мрежа и поддържане на целогодишен контакт с участниците в курса и интересуващите се от съвременно изкуство в Пловдив. Членовете на клуба ще имат възможност да участват в ексклузивни срещи с художници и куратори, турове в изложби, ще получават също така достъп до различни материали, книги и каталози. С клуба се цели и създаването на неформална среда за дискусии и обмен на информация и идеи. Членството в клуба ще бъде напълно безплатно и записването ще става по мейл и на място по време на лекциите от Образователен курс Пловдив.


През 2016 г. Образователен курс Пловдив се реализира в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“ и се включва към образователна платформа ФОРУМ 2019. Платформата е съставена от информационни семинари и събития с основен фокус проектът „Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019“. Концепцията на ФОРУМ 2019 е създаване на мрежови партньорства с цел повишаване на информираността, изграждане и развитие на капацитет и публика, необходими за създаване на основа за успешната реализация на ЕСК 2019. Темите на форумите са  обвързани пряко с програмата на Пловдив ЕСК 2019 и целят да предизвикат професионални дискусии, обмен на опит и знания в областта на културата в България. Форум 2019 се провежда ежемесечно, а датите на различните срещи са публикувани на информационните платформи на ОФ „Пловдив 2019“.


Организатори: Фондация „Отворени изкуства“ и SARIEV Contemporary
С подкрепата на Община Пловдив
Партньори: Общинска фондация „Пловдив 2019“, Мебелен салон „Галеро“
Медийни партньори: Катра FM, timeart.me, Stand.bg, Въпреки.com, Програмата, Под тепето, Kapana.bg, Меdiacafe, Plovdiv24, PLOVEDIV, Artnewscafé Bulletin

Въведение в съвременното изкуство – Образователен курс Пловдив 2016

Вход свободен
Записване на адрес: assistant@openarts.info
За повече подробности:
Фондация „Отворени изкуства“ ул. "Отец Паисий" 36, Пловдив 4000, България
skype: Open.Arts.Foundation. 2
www.openarts.info
www.facebook.com/open.arts

Автор:
Стефка Цанева
Публикация:
30.03.2016 г. 18:37