Проекти

XXIX Поетически трубадурски двубой: Валентин Дишев срещу Бояна Петкова

В клуб „Благодатният четвъртък” към Столична библиотека - 31 март от 18:30 ч.

XXIX Поетически трубадурски двубой: Валентин Дишев срещу Бояна Петкова


◊ СЪБИТИЕТО

XXIX Поетически трубадурски двубой: Валентин Дишев срещу Бояна Петкова


Поредният поетически двубой за тази година ще се проведе в клуб „Благодатният четвъртък” към Столична библиотека (София, пл. „Славейков” № 4) на 31 март от 18:30 ч.

Ще се срещнат двама автори с различен пол и на различна възраст, като секундантите им ще балансират тези различия – Валентин Дишев ще бъде подкрепян от младата поетеса Ренета Бакалова, а Бояна Петкова – от поета, прозаик и издател Георги Милев.

Автор и водещ – Петър Чухов.

Входът е свободен.


◊ РЕГЛАМЕНТ

Двубоят ще протече в обичайните четири тура:

I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си.

II тур – всеки ще има по 10 минути, за да дискредитира опонента си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

Повече за двубоите, както и снимки и видео, можете да намерите тук  (Петър Чухов)


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Ето биографиите на участниците и техните думи преди двубоя:

Бояна Петкова

Бояна Петкова е родена на 30.03.1981 г. в София. Живяла е в Берлин (където се дипломира като лекар) и в Хелзинки. Започва да пише в пети клас, с прекъсвания, и се занимава сериозно с поезия от 1995 г. насам. Печели втора награда на конкурса за млади поетеси „Дора Габе“ през ноември 1998 г. С издадената от „Жанет 45″ стихосбирка „Така ми е“ (2007) става носител на Голямата награда за поезия в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ (2008). През януари 2016 г.  Издателство „Пергамент” издаде нейната втора книга с поезия – „осмоза”.
    
За непримиримата си позиция и граждански инициативи Бояна Петкова два пъти е номинирана за „Човек на годината”, като през 2014 г. е обявена за „Вдъхновение на годината”. Нейната фондация „Макове за Мери” инициира и успя да събере подкрепа, за да бъде променено законодателството така, че да бъде по-чувствително към болката на родителите, загубили децата си преди или по време на тяхното раждане.

За двубоя:

„Искам да предизвикам Вальо Дишев с началото на едно мое стихотворение:

Хайде сега,
вече равни по ръст и смирение,
заведи ме на обиколка в малкия град из главата си,
но не ми показвай туристически забележителности,
нито позлатените куполи на алма матер,
които повече на храм биха подхождали,
заведи ме направо в гетата и бидонвилите,
в тъмни еднопосочни улички и кьошета
и на сметището за неслучила се поезия,
дръж ръката ми
и хайде стига вече
сме се правили, че нещата не са такива,
каквито са. […]”


Валентин Дишев


Валентин Дишев е роден на 7 май 1962 г. в Благоевград. В периода 1982-1989 г. е последователно студент, специализант и докторант в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Философия“. Един от съоснователите, първи директор и главен редактор на ИК „Критика и Хуманизъм“ (1990), до 1994 г. е заместник-главен редактор на едноименното списание, главен редактор на „Годишник на Центъра за критически изследвания и хуманитарно знание“. Преди да реши да се оттегли от научни занимания е бил хоноруван асистент в катедра „Философия“ при „Философски факултет“ на СУ „Климент Охридски“ и в катедра „Етнология и социология“ на ПУ „Паисий Хилендарски“. От 2002 г. работи като редактор в БНР – Радио Благоевград, а от октомври 2012 г. отново преподава в ПУ „Паисий Хилендарски“ (катедра „Социология и науки за човека“).
     
Дебютира като автор на поезия през 2006 г. Има 11 издадени книги, от които 9 биват определяни като книги с поезия. Последните 5 години е номиниран 5 пъти – за последните си три издадени книги – за най-популярните награди за литература и поезия (веднъж за Национална награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура, раздел „Художествена литература” – за трилогията си „Тезей”, през 2015 г.; два пъти е номиниран за Национална награда за поезия „Иван Николов”: през 2011 г. за „Ортелий” и през 2014 г. – за „Маргьорит (и други регистри)”; два пъти е сред номинираните за Национална награда „Христо Фотев” – през 2104 г., за „Маргьорит (и други регистри)”, както и през 2016 г.  – за трилогията „Тезей”.
    
През юни 2015 година бе удостоен с Национална награда „Христо Г. Данов” - за принос в българската книжовна култура, в раздел „Представяне на книгата” за радиопредаването си „Страници” (БНР - Радио Благоевград).
    
Инициатор и един от създателите на проектите „Глоси“, ArsMedia, Национален литературен фестивал „Глоси“, Академия Liber и др. Редактор-основател и издател на списание „Глоси“, електронните мултимедийни списания за литература „Кръстопът“ и DICTUM, Издателство „АРС“. Разказва своите визуални истории чрез фотографии, артинсталации, дигитални и традиционни живопис и графика (през март 2014 г. представи и първата си самостоятелна изложба). В последно време търси синтез на всички тези форми и поезията чрез навлизане в областта на театралния пърформанс.

За двубоя:

„На предизвикателството на Бояна ще отговоря така:

няма да го драскам
за да ме запомни

ще го нахраня
ще го приютя

ще съм памет

и дом”



Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
29.03.2016 г. 15:31
Посетено:
1211
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23216-xxix-poeticheski-trubadurski-dvuboy-valentin-dishev-sreshtu-boyana-petkova