Проекти

Международен еко форум „Зелени калкани”

Форум за укрепване на гражданското съзнание, така необходимо при вземането на политически и граждански решения

Международен еко форум „Зелени калкани”


◊ СЪБИТИЕТО

Международен еко форум „Зелени калкани”

 
Форум за укрепване на гражданското съзнание, така необходимо при вземането на политически и граждански решения

17 март 2016 г., от 14:00 ч.
в Лаборатория за градски дизайн на Сдружение „Трансформатори”
(в двора на новата сграда на УАСГ, гр. София)

 
На 17 март 2016 г., четвъртък, в София ще се състои международният еко форум „Зелени калкани”. За ден представители на неправителствени организации, артисти, еколози и журналисти ще обсъдят възможностите за междусекторни сътрудничества между съвременното изкуство, екологията и образованието; ролята на градската среда в съвременната еко система; и формирането на гражданско съзнание и екологична чувствителност като път към по-„здрав” свят и красива природа.
 
Специален гост на събитието ще бъде Мириам ван Далум, експерт-еколог на Норвежкия институт за изследване на природата.

Към събитието ще се включат още Каридад Мартинез и Хосе Мануел Луна от Inercia Digital S.L. Гостите от Испания ще представят някои курсове, които създават, за да адресират специфичните нужди на свои клиенти от малки и средни предприятия и предприемачи в областта на електронния бизнес, уеб-предприемачеството и он лайн ученето.
 
По време на форума ще се състои премиерата на късометражния филм „Зелени калкани”. Той документира моменти от едноименния проект „Зелени калкани”, който през 2016 г. преобрази 5 училищни стени в София, Враца, Русе, Бургас и Благоевград. Цел на проекта бе със средствата на визуалното изкуство да привлече вниманието и повиши екологичната грамотност на най-малките жители на града и техните родители, отговорни за бъдещото хармонично съществуване между човека и природата.
 
Форумът е място за обмяна на идеи и международни практики за опазване на околната среда, използвайки средствата на изкуството и културата.
 
“Зелени калкани” е инициатива на фондация “За Оборище” и графити екипа на 140ideas (yeto, teleto, JRMN) & Glow и се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа “Балкани” и Норвежки институт за изследване на природата. Медийни партньори на проекта са: Радио Jazz FM, списание за графити и градска култура Graffiti.bg, както и мрежата за корпоративна социална отговорност CSR България.
 
Актуална информация за развитието на проекта може да намерите във фейсбук на https://www.facebook.com/GreenMurals
 
С подкрепата на Benjamin Moore Bulgaria: www.benjaminmoore.bg
 
Проектът „Зелени калкани” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИК 2009-2014.


◊ ПРОГРАМА
 
. 14:00-16:30 - Откриване на Форума и въвеждане в темата. Представяне на партньорите на „Зелени калкани”: Норвежки институт за изследване на дивата природа, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българско дружество за защита на птиците, графити екипът 140ideas (yeto, teleto, JRMN) & Glow

. 16:30-16:45 - Пауза

. 16:45-18:15 - Open space на тема: Изкуството, екологията и образованието - взаимодействие за въздействие

. 18:15-18:30 - Пауза

. 18:30-19:00 - Представяне на резултатите от проекта от фондация "За Оборище"

. 19:00-19:30 - Премиера на късометражния филм "Зелени калкани", посветен на реализацията на проекта
19:30 - Зелено неформално пространство за срещи на по чаша вино
 

◊ УЧАСТНИЦИ

• Фондация "За Оборище" е създадена през 2009 г. в София, за да работи за подобряване на качеството на живот на гражданите чрез развитие на здравеопазването, образованието, науката, културата, насърчаване на физическата култура.

140ideas (yeto, teleto, JRMN) & Glow е екип от четирима графити артисти, които от 2008 г. посвещават рисуването си върху сгради или други големи обекти за популяризирането на екологични теми.

Норвежкият институт за изследване на природата (NINA), е водеща неправителствена организация в Норвегия, която се занимава с екологични изследвания, засягащи генетиката, населението, видовете, екосистемите и нивото на ландшафта в земни, сладководни и крайбрежно-морски среди.

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) работи за опазване на дивите птици, важните за тях места и местообитания. Защитава биоразнообразието, а с това и устойчивото ползване на природните ресурси.

Сдружение за дива природа "Балкани" работи за опазване и изследване на приоритетни територии, oпазване и мониторинг на видове. Наред с това сдружението подпомага местни общности при решаване на конкретни екологични проблеми.

Inercia Digital S.L. е създадена през 2012 г. и оттогава предлага на своите клиенти различни видове курсове в областта на електронния бизнес, уеб-предприемачеството и онлайн ученето.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.03.2016 г. 13:12
Етикети:
опазване на околната средапрограмаобществопроектЗелени калкани
140ideas
фондация За Оборище
Международен еко форум
Посетено:
956
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/23084-mezhdunaroden-eko-forum-zeleni-kalkani