Проекти

ВИЖ!Фест обявява юбилейното, десето издание на конкурс „1000 стипендии“

Национално изложение на таланта ВИЖ!Фест - 20 февруари 2016, Музикална къща „Борис Христов“, София

ВИЖ!Фест обявява юбилейното, десето издание на конкурс „1000 стипендии“


◊ СЪБИТИЕТО

ВИЖ!Фест обявява юбилейното, десето издание на конкурс „1000 стипендии“


За пети път на 20 февруари 2016 година в Музикална къща „Борис Христов“ в София стипендиантите на проект „1000 стипендии“ ще изпълнят националното изложение на таланта ВИЖ!Фест с амбиция, идеи и вдъхновение.

Младежи от над 30 населени места, сред които села с малко известни имена и такива, медийно шумни заради преотстъпената грижа за деца на държавата, ще представят своето творчество, размислите, плановете и таланта си през целия ден.

С ВИЖ!Фест 2016 обявяваме юбилейното, десето, издание на конкурса „1000 стипендии“ на Фондация „Комунитас“.

• До 18 април 2016 г. в него може да се включи всеки ученик от шести до единайсети клас в страната. Специално е вниманието към деца от малки населени места, растящи в бедност или без родителска грижа.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ВИЖ!ФЕСТ 2016

Фестивалът ще бъде открит с писателските откровения на Елиф Мехмет от с. Черноочене, чийто текст „Всичко, което присъства с отсъствието си…“, публикуван в портал kultura.bg, събра неочаквано много прегледи и коментари от четящата публика, при това и от бележити автори. По-късно през деня Елиф ще представи и изкусния си разказ „Дао“. В модула „Талантът говори и музицира“ Катерина Джоуид ще разкаже за необичайната си идея за направата на хартия от яйчена ципа. В първата част на деня ще се насладим и на музикалното авторство на няколко стипендианти. Деметра Григорова, която е автор на музиката в новия рекламен клип на конкурса „1000 стипендии“, ще изпълни първата част на своето произведение „Етер“ – композиция за ударни и пиано, Божидара Симеонова от Троян ще изпее авторската песен „Сега“, а Елонка Харизанова и Тодор Николов от Велико Търново ще представят своята песен „Знам“ и ще демонстрират, че талантът пробива и стените на домовете без родители.

До обяд ще има още много споделени размисли за движещите сили на успеха, ще бъде представена идея за фондация за бъдещи писатели и ще има много музика.

През целия ден посетилите и участниците ще могат да се насладят на изложбата от фотографии и картини на стипендианти от цялата страна. Автори са Алесандро Драганов и Исус Русев от Стара Загора, Анастасия Стоева от Велико Търново, Бояна Николова от с. Бързия, Вероника Панайотова, Михаела Цанева и Полина Христова от Русе, Виктория Грозева от Кърджали, Габриел Данаилов и Йордан Хаджистойчев от Сливен, Георгия Сусуркова от Пловдив, носител на изключителната стипендия в деветия конкурс на „1000 стипендии“, Дионисий Марков от Силистра, Европа Ралева от Бургас, Иванка Руснакова, Ралица Вацева и Николай Борисов, автор на рисунките от новия видеоклип на конкурса, от София, Кристиан Захариев от Самоков и Мирослава Дачева от Плевен.

В ранния следобед гостите на ВИЖ!Фест ще могат да станат слушатели на Клуба „Литературно четене“, в който са поканени автори на някои от най-забележителните стипендианти в област „Литература“ на конкурса. Ще може да изслушате текстовете на Анастасия Стоева от Велико Търново, Боряна Тодорова от Габрово, Бояна Николова от с. Бързия, Елиф Мехмет от с. Черноочене, Мария Страшилова от София, Невена Цанева от Варна, Симона Паламарова от с. Хърсово и Хасан Хасан от с. Богданци. Клубът ще бъде закрит с музикалната разходка с китара на Мина Николова от София.

За участниците на ВИЖ!Фест 2016 са организирани срещи с Кристин Димитрова, която ще ги води в света на творческото писане, с криминалните психолози от ASSESS, които ще открехнат някои от тайните на профайлъра, с учения Асен Игнатов, който ще ги въоръжи с умението за това как да структурират идеите си в проект, и с магнетичния Михаил Стефанов, който ще им помогне да усвоят изкуството да представят идеите си по силно въздействащ начин.

В края на деня стипендиантите ще имат възможността да се включат в играта на „ВИЖ!Фест“ – „ПРО за час“. Тя е не само образователна за участниците, но и изключително забавна за зрителите, защото в „ПРО за час“ младежите ще се докоснат от първа ръка с няколко различни професии, ще ги съпреживеят и възпроизведат – при това в състезателен ритъм. Гостите професионалисти са популярни и не толкова популярни личности, но всички – с безмерна обич към своето занимание, което искат да предадат нататък.



За повече информация: http://www.1000.bg/


Автор:
Организаторите
Публикация:
19.02.2016 г. 16:14
Посетено:
993
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22947-vizh-fest-obyavyava-yubileynoto-deseto-izdanie-na-konkurs-1000-stipendii