Проекти

Дискусия „Женските роли и домашната култура“ в Институт Сервантес София

13 февруари 2016, 17.00 ч., Пространство Сервантес

Дискусия „Женските роли и домашната култура“ в Институт Сервантес София


◊ СЪБИТИЕТО

Институт Сервантес София организира
дискусия на тема:
Женските роли и домашната култура

на 13 февруари от 17.00 ч. в Пространство Сервантес, ул. „Света София”, 3


В дискусията ще вземат участие шест майки и активни в своята професия жени: писателката Боряна Дукова, собственичката на детски образователен център Галена Иванова, блогърката Меглена Мишева, певицата Галина Иванова Кали, бизнесдамата Венета Петкова, журналистката Валерия Николова.

Ще бъде представено и двуезичното издание „Домашна култура“ (на испански и български език) с есета на българските участнички в проекта.

Модератор на разговора ще бъде испанката Мария Анхелес Вила от творческия тандем “Лас Мотикондрия“, разработил проекта в Рим, а след това и в София.


◊ ЗА ПРОЕКТА

Проектът “Домашна култура” съчетава визуално изкуство и танц, като ни замисля за семейните отношения и ролите на жената днес и преди. Разглежда по един критичен начин ежедневието на жените. Провокира разсъждения за различните аспекти на културата, за семейните отношения, за мъжа и за жената, за поколенията, за изкуството.

През декември в Пространство Сервантес беше представена изложбата и пърформанса „Домашна култура“, заедно с участничките в проекта от българска страна.                     

Проектът е разработен от творческия тандем „Лас Митокондрия“: Мария Анхелес Вила - Алисия Ереро: две испанки, които се срещат във Валенсия, дълго време след запознанството си. По това време Алисия учи балет и хореография, а Мария Анхелес завършва обучението си по изобразително изкуство и вече представя първите си изложби в Италия. Един ден двете се уговарят да пият чай и от тогава са неразделни. От 2008 г. насам работят заедно в танцови представления, пърформанси, изложби и различни събития в Испания и Италия. През 2009 създават проекта Midriasis/Cajas Habitadas/Обитаеми кутии, разработен на базата на изследване на паметта и емоциите. Творбите им са представяни в културното пространство L’'espai d'art в Гандия (Испания), Галерия Tossal във Валенсия, Центъра за съвременна култура в Елче (Испания), Международния фестивал MIM в Суека (Испания), Институт Сервантес в Рим, Къщата музей Mario Praz в Рим, Международния фестивал RIC в Риети (Италия), Internacionales BNL Италия, Музей Карло Билоти в Рим, Институт Сервантес София и др. 


Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
11.02.2016 г. 15:28
Посетено:
987
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22906-diskusiya-zhenskite-roli-i-domashnata-kultura-v-institut-servantes-sofiya