Проекти

XXVI Поетически трубадурски двубой: Теодора Тотева срещу Невена Борисова

„Голи стихове” срещу „Бавни портрети”

XXVI Поетически трубадурски двубой: Теодора Тотева срещу Невена Борисова


◊ СЪБИТИЕТО

XXVI Поетически трубадурски двубой: Теодора Тотева срещу Невена Борисова

Първата за годината поетическа "битка" ще се състои в клуб „Благодатният четвъртък” към Столична библиотека (София, пл. „Славейков” № 4) на 28 януари, от 18:30 ч.

„Голи стихове” срещу „Бавни портрети”!

Това са заглавията на издадените досега стихосбирки на младите авторки, участнички в първия за годината поетически двубой.

Секундант на Теодора Тотева ще бъде Емилия Найденова, на Невена Борисова Крис Енчев, а автор и водещ е Петър Чухов.


28 януари 2016, 18:30 ч., клуб „Благодатният четвъртък”, Столична библиотека

Входът е свободен.


◊ ПОДРОБНО ЗА ДВУБОЯ

Двубоят ще протече в обичайните четири тура:

I тур – всяка от двете дами ще се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си.

II тур – всяка ще има по 10 минути, за да дискредитира опонентката си, представяйки на публиката нейни слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която дамите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своята дама и да нападат съперничката й.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всяка дама за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетената авторка с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

Повече за двубоите, както и снимки и видео, можете да намерите тук:
http://openlit.wordpress.com/ (Петър Чухов)


◊ ТРУБАДУРИТЕ

Ето кратки биографии на участничките и техните думи преди двубоя:

Невена Борисова

Родена през 1987 г. във Велико Търново. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”, следва социология и прави магистратура „Литература, кино и визуална култура“ в същия университет. През 2009 г. стихосбирката й „Бавни портрети“ печели Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет" и Националния конкурс „Млади гласове“, Каварна. Носител е на различни отличия за поезия, включително на Фондация „Св. Кл. Охридски“ и Национален младежки конкурс „Веселин Ханчев“. Обича добрите хора и добрата поезия, лошите хора я отвращават. Готви следващата си поетична книга, чието заглавие ще е свързано с времето.

За двубоя:

Като биография (учила журналистика и работила като журналист) и на етап от живота си (22 години), Теодора Тотева донякъде ми напомня за самата мен. Поради това провеждането на този дуел е още по-интересно. На всеки се налага да влиза в дуел със себе си и с някоя част от своя предишен облик, бил той и чисто житейски. Едно от най-големите ми предизвикателства на нейната възраст преди шест години беше едновременно да вървя, но и да гледам и осмислям какво има пред мен и зад мен. Да чета толкова, колкото да живея, да живея толкова, колкото се тревожа за това, което ще ми се случи. Предизвиквам Теодора да надникне отвъд своята същност и възрастова граница и да признае, че и този свят има своите предимства. Да прояви разумността и деликатността да не се дуелира агресивно, а любопитно, и да се забавлява. И да бъде едновременно скромна, но и самоуверена. Тръгвам със симпатия към нея и ще се постарая да се дуелирам с гумена, но закачливо гъделичкаща сабя.

Теодора  Тотева

Родена през 1992 г. в град Чирпан. Завършва ЕГ „Максим Горки” (с профил руски и английски език) в Стара Загора. В момента следва специалност „Журналистика” в СУ „Свети Климент Охридски”. Работила е в отдел „Култура” на сп. „Черно и Бяло”, в-к „24 часа” и ВТК, съорганизатор и съосновател е на литературен клуб  „Благодатният четвъртък” към Столична библиотека. Прави своя дебют като автор с разказ, публикуван в общ сборник от курса по творческо писане, проведен от авторите на „Сиела”. Към края на 2014 г. е публикувана и първата й книга „Голи стихове” (“Сиела”). Създава и работи по собствен проект, наречен "Актьори четат поезия" – кратко видео, в което актьори четат част от дебютната й стихосбирка – сред тях са Мая Новоселска, Стефан Вълдобрев, Леонид Йовчев, Константин Лунгов, Марта Вачкова и др.

За двубоя:

поезията е:
тънката линия в превода на човешките чувства,
многозначността на бог, който иронично ни се присмива,
цинизмът в обичането и неговата възвишена същност.
Поезията е цитат от самите нас,   
невидимото тълкование на любовта и греха,
досег с неизразимото, отвъд сетивното,
възприятие за вечност и за тленност  в едно  битие.
Подобна многозначност би могла да си позволи само поезията,
предизвикам Невена, както и себе си, да си позволим да бъдем като поезията...


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
25.01.2016 г. 14:26
Посетено:
1369
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22794-xxvi-poeticheski-trubadurski-dvuboy-teodora-toteva-sreshtu-nevena-borisova