Проекти

Деца рисуват дом

Изложба, представяне на книгата „Блок No4“ и архитектурна работилница за деца

Деца рисуват дом
Илюстрация: Юлиян Табаков


◊ СЪБИТИЕТО

Деца рисуват дом

Изложба, представяне на книга и архитектурна работилница за деца

Събитието се организира в сътрудничество с издателство „Точица”, „Детска архитектурна работилница” и Хармоника

12 декември 2015 – 17 януари 2016

Откриване 11 декември, 18.30 ч.
Архитектурна работилница, 13 декември, неделя, 11.00 ч.

Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска” 2, вход от ул. „Бенковски”


Какво означава детството ти да мине в панелен блок? Може ли архитектурната среда да те направи по-щастлив или по-нещастен? Може ли да възпита някакви качества или да потисне други? Какви? Възможен ли е при тези обстоятелства контактът с природата, общуването със света, който не е само човешки? Трябва ли да запазваме хуманността си, чувствителността си към средата само за „определените за целта места“ като паркове, галерии, театрални зали?

Какво е мястото на страха в това детство? А какво е мястото на въображението в тази на пръв поглед лишена от въображение среда? По какъв начин може въображението да я очовечи, да я допише – или да даде идеи за нейната промяна?

Тези въпроси стоят в основата на книгата „Блок No4“ на изд.“Точица“, илюстрирана от талантливия сценограф и художник Юлиян Табаков. От 12 декември галерия Credo Bonum ще покани софийските деца и родители да се включат в търсенето на отговор. За целта галерията организира изложба с илюстрации от книгата и серия от събития в партньорство с Детска архитектурна работилница и издателство „Точица“.

На 13, в неделя, от 11.00 часа, водещите от Детска архитектурна работилница ще използват петгодишния си опит в провеждането на разнообразни занятия с подобна тематика, за да провокират децата да търсят свои решения на естетическите и човешки проблеми на наследената от тях градска среда. Резултатите ще бъдат показани под формата на триизмерни макети върху една от стените на галерията.

Издателство „Точица“ ще предостави оригиналите на илюстрациите от книгата за тематична изложба, която ще бъде допълнена с физически наглед на описаната в историята въжена линия между два блока. В края на кампанията се предвижда и провеждането на „Философска закуска“ на тема „Домът и кварталът“.

Надяваме се предвидените събития да провокират дискусия за човешкия смисъл на градоустройствените планове, за начина, по които самите жители на града създават неговия облик, и за възможността те да бъдат активни, а не пасивни участници в изграждането му.


Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
11.12.2015 г. 12:47
Етикети:
премиера на книгаизложбаГалерия Credo BonumИздателство Точица
Детска архитектурна работилница
Блок No4
Посетено:
1306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22598-detsa-risuvat-dom