Проекти

Лекция на Едит Йержабкова и Зузана Блохова

Водещи чешки куратори закриват тазгодишното издание на "Въведение в съвременното изкуство"

Лекция на Едит Йержабкова и Зузана Блохова


◊ СЪБИТИЕТО

Въведение в съвременното изкуство 2015
Кураторите говорят

Събития от проекта „Are“ и чешко съвременно изкуство
Лекция на Едит Йержабкова и Зузана Блохова

2 декември, 19:00 ч.
Нова конферентна зала, Софийски университет

Тазгодишното пето издание на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ в София се провежда под мотото „Кураторите говорят“ и поставя акцент върху фигурата на куратора – ролята му в съвременното изкуство, различните измерения на кураторството и преминаването в други полета като критика, колекциониране и менажиране на институции и независими пространства. За първи път в платформата участват и международни гост-лектори, които ще представят своята кураторска практика в международен контекст.

Досега „Въведение в съвременното изкуство 2015 – Кураторите говорят“ включи лекции на Крис Шарп критик и куратор от Мексико Сити, който представи професионалната си практика и даде примери за иновативни кураторки подходи; Мария Василева, която в качеството си на куратор и главен уредник проследи превръщането на Софийска градска художествена галерия в една от най-важните български институции за съвременно изкуство; третият лектор тази година беше една от легендите на световната сцена за съвременно изкуство – немският куратор и колекционер Рене Блок, който представи 50-годишната си кураторска практика и така проследи историята на съвременното изкуство от Флуксуса до днес.


„Въведение в съвременното изкуство 2015 – Кураторите говорят“ ще завърши с лекция на Едит Йержабкова и Зузана Блохова, които са сред водещите куратори в сферата на съвременното изкуство в Чехия. Те са също така и основатели на колектива Are, който организира редица проекти за чешко съвременно изкуство, работейки както в Чехия, така и с множество международни партньори и в чужбина. Пример за това е мащабният им проект в България „4 стаи“, в рамките на който през 2015 г. се реализираха изложби на Вацслав Гирса, както и на Лубри и Войн де Войн в Чешкия център, на Иржи Кованда в SARIEV Contemporary и на Лукаш Ясански и Мартин Полак в галерия „Ластици“ в Пловдив. Проектът „4 стаи“ завършва с изложби на група „Рафани“ в Чешкия център и на Збинек Баладран в Институт за съвременно изкуство - София. И двете изложби се откриват на 1 декември, а повече за големия проект „4 стаи“ и работата на кураторките Едит Йержабкова и Зузана Блохова в България ще можете да научите от лекцията им в рамките на „Въведение в съвременното изкуство“.

Лекцията ще се проведе на английски език.

Лекцията на Едит Йержабкова и Зузана Блохова се организира от фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary, с партньорството на Чешкия център в София.

Вход безплатен. Желателно е предварително записване с имейл на адрес assistant@sariev-gallery.com.


◊ ЗА ЛЕКТОРИТЕ

Едит Йержабкова e куратор и критик от Чехия. От 2010 работи като главен куратор във Fotograf Gallery (Прага), както и в Изследователския център към Художествената академия в Прага. 2009-2010 е куратор в Museum of Art в Оломоуц (Чехия), от 2006 – куратор изложби и колекции и заместник директор на Klatovy / Klenová Gallery (Прага). Работи като критик на свободна практика за чешки и международни издания, сред които: Ateliér, Umění, Kulturní týdenník A2, Art & Antiques, Flash Art, Fotograf, Pars, Vlna, Umělec, Revue Labyrint. През 2009 е ко-куратор на 4-тото Биенале в Прага.

Зузана Блохова е един от кураторите, които стоят зад дейността на „Are“, както и член на артистичната група „Рафани“. Сред основателите и директор на галерията SVIT в Прага. Работила е като куратор в галерията и резиздентната програма на MeetFactory (Прага), както и за експерименталното пространство NoD (Прага)


* * *
 
„Въведение в съвременното изкуство“ е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на фондация „Отворени Изкуства“ и галерия „Сариев“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

Традиционно, „Въведение в съвременното изкуство“ се провежда в София, като домакини са били Склада /+/, Софийска Градска Художествена Галерия, Vivacom Art Hall. Гости – лектори на платформата са били творците: Стефан Николаев, Недко Солаков, Ергин Чавушоглу, Лъчезар Бояджиев, Красимир Терзиев, Петер Цанев, Борис Мисирков и Георги Богданов, Правдолюб Иванов, Боряна Росса. През 2015 г. за пета поредна година се организират лекции от платформата, като за първи път събития се случват и в Пловдив. Водещ на лекциите в Пловдив е Весела Ножарова.

Петото поред издание в София „Кураторите говорят“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Общинска фондация „Пловдив 2019“, Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Гьоте-институт България, Чешки център София и Национална художествена академия.

 



Автор:
Стефка Цанева
Публикация:
01.12.2015 г. 15:18
Посетено:
1013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22496-lektsiya-na-edit-yerzhabkova-i-zuzana-blohova