Проекти

"За мен няма уикенд" - лекция на Рене Блок

Въведение в съвременното изкуство 2015. Кураторите говорят

"За мен няма уикенд" - лекция на Рене Блок
Снимка: Марияна Василева


◊ СЪБИТИЕТО

Въведение в съвременното изкуство 2015
Кураторите говорят

За мен няма уикенд
Лекция на Рене Блок


25 ноември, 18:00
Галерия „Академия“, Национална художествена академия

Тазгодишното пето издание на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ в София се провежда под мотото „Кураторите говорят“ и поставя акцент върху фигурата на куратора – ролята му в съвременното изкуство, различните измерения на кураторството и преминаването в други полета като критика, колекциониране и менажиране на институции и независими пространства. За първи път в платформата участват и международни гост-лектори, които ще представят своята кураторска практика в международен контекст.

След като „Въведение в съвременното изкуство“ представи Крис Шарп (критик и куратор от Мексико Сити) и Мария Василева (куратор и главен уредник в СГХГ) идва ред и на Рене Блок – легендарна фигура на немската и световната сцена за съвременно изкуство.

В лекцията си „За мен няма уикенд“ на 25 ноември от 18:00 в Галерия „Академия“ той ще представи дългогодишната си практика като куратор и колекционер чрез примера на настоящата изложба в две части с творби и материали от неговата колекция и архив в Neuer Berliner Kunstverein и Berlinische Galerie.

Лекцията ще се проведе на немски език с превод на български.

Лекцията се организира от фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary с партньорството на Гьоте институт България и Национална художествена академия.

Вход безплатен. Желателно е предварително записване с имейл на адрес assistant@sariev-gallery.com.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

През 1964, на 22-годишна възраст Рене Блок открива първата си галерия в Берлин и работи с артисти като Зигмар Полке, Волф Фостел, Йозеф Бойс, Нам Джун Пайк, международната група Флуксус и др.

През 1972 той започва да се и изявява като независим куратор, а през 1974 е отличен с наградата на германската асоциация на критиците за 10-годишната програма на берлинската си галерия. През същата година открива галерия в Ню Йорк със знаменития пърформанс на Йозеф Бойс „Аз харесвам Америка и Америка ме харесва“.

От 1982 до 1992 работи за резидентната програма за артисти на DAAD (Германската програма за академичен обмен) и е назначен за директор по изложбената дейност на Института за международни отношения (ifa). От 1997 до 2006 Рене Блок е директор на музея „Фридерицианум“ (Kunsthalle Museum Fridericianum) в Касел.

През годините курира няколко биеналета, като започва с биеналето в Хамбург през 1985, Сидни (1990), Истанбул (1995), Гуанджу (Eurafrica/2000), Цетине (2004), последвани от Октомврийския салон в Белград (2006) и Скандинавския павилион на Венецианското биенале (2007).

След завръщането си в Берлин през 2008 той основава пространството TANAS, платформа за турско изкуство и продължава дейността си по Edition Block, един от първите проекти за производство и разпространение на ограничени тиражи на съвременни художници, създаден през 1996. Той е също сред съоснователите на пространството Kunsthalle 44 Moen в Дания и негов артистичен директор.


◊ ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ОТ „ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО“

2.12., 19:00-20:30
Нова конферентна зала, етаж. 2, Северно крило, Ректорат на СУ

Събития от проекта „Are“ и чешко съвременно изкуство
- Едит Йержабкова и Зузана Блохова

Едит Йержабкова e куратор и критик от Чехия. От 2010 работи като главен куратор във Fotograf Gallery (Прага), както и в Изследователския център към Художествената академия в Прага. 2009-2010 е куратор в Museum of Art в Оломоуц (Чехия), от 2006 – куратор изложби и колекции и заместник директор на Klatovy / Klenová Gallery (Прага). Работи като критик на свободна практика за чешки и международни издания, сред които: Ateliér, Umění, Kulturní týdenník A2, Art & Antiques, Flash Art, Fotograf, Pars, Vlna, Umělec, Revue Labyrint. През 2009 е ко-куратор на IV Биенале в Прага.

Зузана Блохова е един от кураторите, които стоят зад дейността на „Are“, както и член на артистичната група „Рафани“. Сред основателите и директор на галерията SVIT в Прага. Работила е като куратор в галерията и резидентната програма на MeetFactory (Прага), както и за експерименталното пространство NoD (Прага).



* * *

„Въведение в съвременното изкуство“ е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на фондация „Отворени Изкуства“ и галерия „Сариев“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

Петото поред издание в София „Кураторите говорят“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Общинска фондация „Пловдив 2019“, Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Гьоте-институт България, Чешки център София и Национална художествена академия.


Автор:
Стефка Цанева
Публикация:
23.11.2015 г. 17:08
Посетено:
1115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22447-za-men-nyama-uikend-lektsiya-na-rene-blok