Проекти

"Въведение в съвременното изкуство" 2015 - лекция на Мария Василева

20 ноември 2015,19:00 ч., Нова конферентна зала на Софийски университет

"Въведение в съвременното изкуство" 2015 - лекция на Мария Василева


◊ ПОКАНА

На 20 ноември, петък, от 19:00 в Нова конферентна зала на Софийски университет предстои втората лекция от "Въведение в съвременното изкуство - Кураторите говорят".

Лектор ще бъде Мария Василева, главен уредник в Софийска градска художествена галерия.

Лекцията ще бъде на тема "Съвременна инвазия в музея. Софийска градска художествена галерия - изграждане на образа".

Лекцията е с вход безплатен. Желателно е предварително записване с имейл на адрес assistant@sariev-gallery.com.


Мария Василева е историк на изкуството, художествен критик и куратор. Главен уредник на Софийска градска художествена галерия, където основава колекцията Съвременно изкуство и фотография. Интересите й в момента са насочени към трансформирането на музейни институции и преосмислянето на историята на българското изкуство. Инициира няколко програми и награди за млади художници.

* * *

„Въведение в съвременното изкуство“ е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на фондация „Отворени Изкуства“ и галерия „Сариев“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

Петото поред издание в София „Кураторите говорят“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Общинска фондация „Пловдив 2019“, Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Гьоте-институт България, Чешки център София и Национална художествена академия.



. Пълната програма на Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ 2015 и информация за лекторите можете да намерите на http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=22332&sid=6

Автор:
Стефка Цанева
Публикация:
19.11.2015 г. 16:44
Посетено:
1218
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22406-vavedenie-v-savremennoto-izkustvo-2015-lektsiya-na-mariya-vasileva