Проекти

Испанският фламенко танцьор и хореограф Маноло Пунто ще води танцов семинар във Варна

15-17 ноември 2015, Академия Фламенка

Испанският фламенко танцьор и хореограф Маноло Пунто ще води танцов семинар във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Големият фламенко танцьор и хореограф Маноло Пунто ще води танцов семинар от 15 до 17 ноември във Варна. Той идва по покана на Академия Фламенка, за да вземе специално участие в трите дни на отворени врати, които бележат и началото в дейността на новата танцова академия с духа на Андалусия. Уроците, които испанският афисионадос ще дава, са подходящи както за начинаещи танцьори, така и за всички с умения във фламенко стъпките.

Маноло Пунто гледа първия фламенко спектакъл, когато е на 12 години, а да танцува започва на 16-годишна възраст. По-късно печели стипендия и влиза в легендарната фламенко школа „Amor de Dios“ в Мадрид. Днес той преподава там, заедно с други големи имена като Антонио Рейес, Адриан Галиа, Мануел Линан, Доминго Ортега, Алехандро Гранадос, Маркос Флорес и др. В кариерата си на солист Маноло Пунто се качва на големи сцени във Франция – театрите Dejazet, Déchargeurs, Café de la Danse, Ménilmontant, Reine Blanche Flamenco. В Испания участва в програмата на редица известни „таблаос“ – кафенета с автентична фламенко атмосфера – Las Carboneras, Al Andalus, El Juglar, La Garrocha в Мадрид.

Преди девет години създава собствена компания – Manolo Punto Flamenco Company. Веднага след основаването й трупата му привлича изявени френски и испански фламенко артисти – деветима други танцьори, сред които Аурелиа Видал, Алехандра Гонзалес, Фани Aра, Кармен Иниеста; 13 фламенко певци и осем музиканти. Спектаклите им са оценени високо и от публиката, и от критиката. Маноло е хореограф на фламенко не само в Испания и във Франция, но също така в Австрия, Италия, Гърция, САЩ, Мексико, Канада. Негови колеги определят стила му като уникален: съчетаващ сила в техниката на движения и в същото време изящна мекота.

За танца Маноло Пунто споделя: "Фламенкото предлага на публиката и на артиста, който го практикува, една палитра от всички човешки чувства (любов, омраза, радост, тъга, ода за живота,  страданието от смъртта и т.н.), но според мен то развива тези чувства по начин, който е  силен, интензивен и без превземки. Това позволява да се изживеят усещания по директен и силен начин, без заобикаляне. Според мен именно представянето на чувствата в суров вид позволява на всеки да ги почувства като нещо много лично. Не е нужно да имате специална нагласа, за да практикувате фламенко. Танцувайки го, чрез силата си то ни налага по неизбежен начин да живеем много интензивно и в този смисъл позволява на всеки да излезе от ежедневната рутина. Във фламенкото човек открива в себе си екзалтации, които може би не усеща в ежедневния ритъм. В сътворяването на танца, аз намирам своята свобода.“

Гостуването на Маноло Пунто във Варна е в подкрепа на желанието на Антонио Тотев - основател на Академия Фламенка – да развие среда за един страстен и изразителен танц във Варна. Антонио има дълго наследство във фламенкото, като първите стъпки прави в творчески клас в университет в гр. По, Южна Франция. Повече от 15 години развива уменията си с участие в стажове в най-добрите школи по фламенко в Испания и във Франция. Той ще води класовете по фламенко в „Академия Фламенка“.


• В дните на отворени дни в „Академия Фламенка“ между 15 и 17 ноември включително, в 16:00 ч. ще започват класове по фолклорни танци и по йога (в различни зали), в 17:00 - самбаеробик.

• Семинарът по фламенко с Маноло Пунто е от 18:00 ч. и в трите дни. Инициативата е отворена покана за всеки с желание да танцува, като в първия ден – неделя, входът за всички танцови уроци е свободен. На 16 и 17 ноември класът с Маноло Пунто ще бъде с цена - 7.00 лв. Пожелателната препоръка за семинара по фламенко е танцьорите да носят обувки, градски тип със здрав нисък ток. 

Академия Фламенка отваря врати на бул. „Мария Луиза“ № 8 във Варна.

Автор: Яна Борисова
13.11.2015 г. 16:38
Посетено: 661
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22353-ispanskiyat-flamenko-tantsyor-i-horeograf-manolo-punto-shte-vodi-tantsov-seminar-vav-varna