Проекти

Започва петото издание на образователния курс "Въведение в съвременното изкуство" в София

"Кураторите говорят". Лекции на 13, 20, 25 ноември и 2 декември 2015 г.

Започва петото издание на образователния курс "Въведение в съвременното изкуство" в София


◊ СЪБИТИЕТО

Въведение в съвременното изкуство 2015

Кураторите говорят

13, 20, 25 ноември и 2 декември 2015 г.

Тазгодишното пето издание на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ в София ще се проведе под мотото „Кураторите говорят“ и ще постави акцент върху фигурата на куратора – ролята му в съвременното изкуство, различните измерения на кураторството и преминаването в други полета като критика, колекциониране и менажиране на институции и независими пространства. За първи път в платформата участват и международни гост-лектори, които ще представят своята кураторска практика в международен контекст.

„Кураторите говорят“ ще включи лекции на Крис Шарп (Мексико Сити), Мария Василева (София), Рене Блок (Берлин) и Едит Йержабкова и Зузана Блохова (Прага), които ще се проведат в Софийския университет и Националната художествена академия.

Всички лекции са с вход свободен.

Желателно е предварително записване с имейл на адрес assistant@sariev-gallery.com.

 

„Въведение в съвременното изкуство 2015 – Кураторите говорят“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Общинска фондация „Пловдив 2019“, Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Гьоте-Институт България и Чешки център София.

 

◊ ПРОГРАМА

13.11., 19:00-20:30

Нова конферентна зала, етаж. 2, Северно крило, Ректорат на СУ

 

• Кураторски практики – чрез представяне на избрани изложби Крис Шарп ще обсъди значението на идиосинкразията, състраданието и икономиката в своята кураторска практика и в съвременното изкуство като цяло.

- Крис Шарп

*Лекцията ще бъде на английски език

 

20.11., 19:00-20:30

Нова конферентна зала, етаж. 2, Северно крило, Ректорат на СУ

 

Съвременна инвазия в музея. Софийска градска художествена галерия – изграждане на образа.

- Мария Василева

 

25.11., 18:00-19:30

Галерия „Академия“, Национална художествена академия

 

За мен няма уикенд - лекция на Рене Блок за практиката му като куратор и колекционер през примера на изложбата Ich kenne kein Weekend. Archive and Collection René Block в Neuer Berliner Kunstverein (16.09.2015 – 24.01.2016) и Berlinische Galerie (16.09.2015 – 15.02.2016), Берлин, Германия

- Рене Блок

*Лекцията ще бъде на немски език с превод на български език

 

2.12., 19:00-20:30

Нова конферентна зала, етаж. 2, Северно крило, Ректорат на СУ


Събития от проекта „Are“ и чешко съвременно изкуство

- Едит Йержабкова и Зузана Блохова

*Лекцията ще бъде на английски език

 

◊ ЛЕКТОРИТЕ

Крис Шарп е критик и независим куратор, който живее и работи в Мексико Сити, където той и художникът Мартин Сото Клаймънт управляват проектното пространство Lulu. Скорошни изложби: The Lulennial: A Slight Gestuary в Lulu (Мексико Сити, 2015), ко-куратор заедно с Фабиола Иза; The Registry of Promise в La Fondazione Giuliani (Рим, 2014), Le Parc St. Léger (Pougues-les-Eaux, Франция, 2014), Le Crédac (Ivry, Франция, 2014) и De Vleeshal (Миделбьорг, Холандия, 2015); XII издание на Swiss Sculpture Exhibition (Бил, Швейцария, 2014), ко-куратор заедно с Джиани Йетцер; Manners of Matter, Salzburger Kunstverein (Залцбург, 2014). Крис Шарп е редактор в списанията Art Review и Art-Agenda. Негови текстове са публикувани в редица каталози, печатни и онлайн издания като Kaleidoscope, Artforum, Afterall, Mousse, Metropolis M, Spike, Camera Austria и artpress.

Мария Василева е историк на изкуството, художествен критик и куратор. Главен уредник на Софийска градска художествена галерия, където основава колекцията "Съвременно изкуство и фотография". Интересите й в момента са насочени към трансформирането на музейни институции и преосмислянето на историята на българското изкуство. Инициира няколко програми и награди за млади художници.

Рене Блок е куратор, колекционер и галерист от Берлин. Работил е със световноизвестни художници като Зигмар Полке, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и Нам Джун Пайк. Тясно свързан е с изследването и разпространението на движението "Флуксус" и има една от най-значителните колекции с произведения от това течение. Бил е директор на музея Fridericianum в Касел, Германия. Куратор е на IV Истанбулско биенале (1995 г.). Основател на пространството TANAS (Берлин), както и на Edition Block, което е създадено през 1966 г. и е един от най-старите такива проекти за издаване на произведения на съвременни художници в ограничен тираж.

Едит Йержабкова e куратор и критик от Чехия. От 2010 работи като главен куратор във Fotograf Gallery (Прага), както и в Изследователския център към Художествената академия в Прага. 2009-2010 е куратор в Museum of Art в Оломоуц (Чехия), от 2006 – куратор изложби и колекции и заместник директор на Klatovy / Klenová Gallery (Прага). Работи като критик на свободна практика за чешки и международни издания, сред които: Ateliér, Umění, Kulturní týdenník A2, Art & Antiques, Flash Art, Fotograf, Pars, Vlna, Umělec, Revue Labyrint. През 2009 е ко-куратор на IV Биенале в Прага.

Зузана Блохова е един от кураторите, които стоят зад дейността на „Are“, както и член на артистичната група „Рафани“. Сред основателите и директор на галерията SVIT в Прага. Работила е като куратор в галерията и резидентната програма на MeetFactory (Прага), както и за експерименталното пространство NoD (Прага).

 

* * *

„Въведение в съвременното изкуство“ е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на Фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Сариев“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

Традиционно, „Въведение в съвременното изкуство“ се провежда в София, като домакини са били Склада /+/, Софийска градска художествена галерия, Vivacom Art Hall. Гости-лектори на платформата са били творците: Стефан Николаев, Недко Солаков, Ергин Чавушоглу, Лъчезар Бояджиев, Красимир Терзиев, Петер Цанев, Борис Мисирков и Георги Богданов, Правдолюб Иванов, Боряна Росса. През 2015 г. за пета поредна година се организират лекции от платформата, като за първи път събития се случват и в Пловдив. Водещ на лекциите в Пловдив е Весела Ножарова.


Автор:
Стефка Цанева
Публикация:
11.11.2015 г. 18:30
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22332-zapochva-petoto-izdanie-na-obrazovatelniya-kurs-vavedenie-v-savremennoto-izkustvo-v-sofiya