Проекти

Танцов пърформанс „Идентичност“ в галерия Credo Bonum

Част от проекта „Идентичност” на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура - „По действителен случай“, със специалното участие на „Таратанци”

Танцов пърформанс „Идентичност“ в галерия Credo Bonum


◊ СЪБИТИЕТО

На 7 ноември, събота, от 19.00 часа в Галерия "Кредо Бонум" ще бъде представен танцовият пърформанс „Идентичност“.

Участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Христина Белева (гъдулка)

Пърформансът е част от проекта „Идентичност” на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура - „По действителен случай“, със специалното участие на „Таратанци”

Вход за пърформанса: двама с един билет от 10 лв.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проект „Идентичност“ включва в себе си интерактивна изложба и танцов пърформанс, които са обединени от изследването на фолклорните основания на самоопределянето ни като българи. Идентичността е това, което прави индивида цялостен, различен от другите, но същевременно и свързан с тях. За нас е предизвикателство да проверим в действие колаборацията на съвременните средства в изкуството с тези на автентичния фолклор. В проекта всеки един компонент на идентичността е свързан към настоящия момент и търпи промяна в своята гледна точка, запазвайки качествата си на достоверност.

Артистичният екип на Сдружението, със своя опит в областта на съвременните изпълнителски и визуални изкуства, си партнира с организация „Таратанци“, която привлича интереса със своя нестандартен начин за изучаване на български народни танци.

Проектът експериментира с традицията, за да я припознае като адекватна в настоящия момент.

Автори:

Велика Прахова – Съвременен скулптор, дигитален автор и артист. Автор е на сценичната среда и костюмите на няколко театрални и танцови проекта. Получава номинация за наградата на Мини Пейпър Арт Фест 2012 г. Участва в редица скулптурни и керамични симпозиуми в страната и чужбина.

Ирина Голева – Основател на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура “По действителен случай“. Автор е на осем представления на Сдружението. Носител е на награда на Министерство на културата за специален принос в българската култура и три награди „ИКАР“ за три свои реализирани сценични проекта.

Огнян Голев – Основател и управител на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура “По действителен случай“, с което получава номинация за наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата през 2011г. Автор на няколко театрални и танцови проекта на Сдружението.


Таратанци: Екатерина Стоянова, Емануила Живкова, Ива Тодорова, Светлозар Цветанов и Цветелина Панова. Екип, обединен от идеята да доближи фолклора и в частност народните танци до ежедневието на съвременния човек.

* * *

За Сдружение „По действителен случай“:

Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай“ е основано от актьорите и семейни партньори Огнян Голев и Ирина Голева, регистрирано като неправителствена организация от артисти на свободна практика, работещи за насърчаването и популяризирането на съвременните изпълнителски изкуства в България. Екипът работи предимно с метода на „дивайзинг театъра“ (колаборативен творчески процес), съчетаващ в себе си драматургия, съвременни танцови техники, работа с музика на живо и импровизация. Три от представленията на организацията получават престижната национална театрална награда „ИКАР“ (2009 г. - "Пеперудите са всъщност изтребители“, 2011 г. - "Ноктюрно - от прахта до сиянието“ и 2014 г. „Тълковен речник“).

За организация „Таратанци“:

„Таратанци“ е организация, създадена с цел подкрепа на изкуството и културата в страната. Проектите им срещат градските обитатели с танцовото изкуство в достъпна, интерактивна и забавна форма - чрез устойчиви инсталации, изобразяващи стъпките на български народни хора. През тази година печелят награда за социално предприемачество на Център “Rinker” с проект за интерактивна, социална игра самоучител по народни танци.


Автор:
Весела Ножарова
Публикация:
05.11.2015 г. 17:55
Посетено:
1136
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22291-tantsov-parformans-identichnost-v-galeriya-credo-bonum