Проекти

Среща на Европейска мрежа на симфоничните оркестри (Orchestra Network for Europe - ONE)

В навечерието на 25-я си сезон Нов симфоничен оркестър посреща оркестрови мениджъри от Европа

Среща на Европейска мрежа на симфоничните оркестри (Orchestra Network for Europe - ONE)


◊ СЪБИТИЕТО

От 2 до 5 октомври в София ще се проведе среща на Европейската мрежа на симфоничните оркестри и ще бъде подписан меморандума за следващия 4 годишен програмен период.

• На 5 октомври от 10.00 часа в Гранд хотел "София" ще състои пресконференция по повод официалното откриване на новия програмен период и програмата ONE is more.

Дейността на мрежата има повече от десетгодишна история - създадена е през 2003 г. от оркестрите на Пикардия (Франция), Йена (Германия) и Симфониета Жилина (Словакия). Много бързо към мрежата се присъединяват и Филхармонията на Катовице, Полша, Симфоничния оркестър на Люблянското радио и телевизия, Словения, оркестър „Бохуслав Мартину", Чехия и Нов симфоничен оркестър, България. За първи път мрежата прие и партньорска организация, която не е със статут на симфоничен оркестър с цел реализация на проучвания и дейности (activities) по нестандартни методи за привличане не публики, това е университета в Кентърбъри, Великобритания (University for the Creative Arts).
 
Финансирането е по програмите на Европейския съюз, като на всеки четири години се защитава нов програмен период – сегашния е по програма Creative Europe. Парите, получени по проекта се използват само за съвместни дейности на оркестрите, участници в мрежата. Новият и вече одобрен проект се нарича "ONE is more".

За чест на българската страна, първата среща от новата програма от 2 до 5 октомври ще бъде в София. На нея ще присъстват мениджърите на оркестрите-членове на мрежата. В последния ден на срещата, на 5 октомври ще бъде официално подписан и меморандума за сътрудничество.

Това е изключително признание за нашата страна, особено вземайки предвид дългогодишното и единствено участие на български оркестър в международна музикална организация от такъв мащаб.

. За допълнителна информация и акредитация за пресконференцията, моля свържете се с Веселин Добрев на имейл nso@nsobg.com.

         
◊ ЗА ПРОЕКТА

ONE® е повече

ONE®, иновативната Мрежа от оркестри за Европа (Orchestra Network for Europe) е създадена през 2003 г. по инициатива на Оркестъра на Пикардия (Франция). Тя предлага на симфоничните оркестри една новаторска авантюра.

Европейската комисия спонсорира ONE® посредством 4 субсидии на програма „Култура“ в продължение на 4 периода. Всичко започва от ONE® – Мрежа от оркестри за Европа (2005–2006 г.), след това тя прераства в ONE® ново измерение (2007–2009 г.), разширява се до ONE® крачка напред (2009–2011 г.) и ONE® e повече (игра на думи е превод „ЕДНО е повече”) (2011–2015 г.).

Тъй като членовете на ONE® са симфонични класически оркестри с постоянна дейност, основната цел на мрежата е да се въведе интензивно сътрудничество между тези институции за сценично изкуство.

Освен това, поради обвързаността на ONE® с принципа, че културата играе жизненоважна роля в социалното и човешкото развитие, тя не ограничава дейността си само до подготвяне и провеждане на концерти, но се е заема да покори нови територии, като се отваря към нови въпроси, пространства и деятели.

През годините тя запази своето ядро от партньори и асоциирани партньори, получи подкрепа и разшири обхвата си. До ден днешен тя все още е единствена по рода си мрежа от класически симфонични оркестри в Европа.

Вече за пети път ONE® печели финансиране по програмата на Европейската комисия „Творческа Европа“ за нов период, наречен ONE® е повече.

От юли 2015 г. до март 2019 г., в продължение на период от 45 месеца, Оркестърът на Пикардия (Амиен, Франция), като водещ партньор, Йенската филхармония (Йена, Германия), словашкия оркестър „Симфониета Жилина“ (Жилина, Словакия), Словенски симфоничен оркестър RTV (Любляна, Словения), филхармония „Силезия – Хенрик Горецки“ (Катовице, Полша), филхармония „Бохуслав Мартину“ (Злин, Чехия) и двама нови членове: Нов симфоничен оркестър (София, България) (който е асоцииран партньор от 2008 г.) и Университет за творчески изкуства – UCA (Кентърбъри, Великобритания) ще реализират проекти за европейско сътрудничеството от голям мащаб, като доказателство на разнообразието от партньори и страни.

Целите на ONE® е повече са: повече взаимодействия между класическата музика, визуалните изкуства, графичния дизайн и нематериалното наследство; повече творчески преживявания с класическа музика за по-широката публика.

През следващите години мрежата ще предложи по-устойчиво обучение за целия живот на професионални музиканти и на музиканти, които желаят да бъдат професионалисти, ще разнообрази концертния формат и ще се опита да популяризира още повече сектора на класическата музика.


Осемте партньори ще въведат отдавна установените дейности:
* обмен на оркестранти,
* мобилност на транснационални музикални камерни групи,
* движение на произведения на културата,
* пред-професионално обучение на млади музиканти и насърчаване на мобилността
* смесени изпълнения на концерти
* координационни срещи на мрежата…

Но също така ще предложат и новаторски проекти:
* произведение за оркестър и смартфони,
* ONE® мозъчен тръст,
* проекти за научни изследвания и развитие,
* покана на китайски и мексикански студенти по музика и професионални музиканти
* Дарвинов оркестър…


Автор: Нов симфоничен оркестър
01.10.2015 г. 17:20
Посетено: 863
Етикети: Нов симфоничен оркестър, среща, проект, ONE®, ONE, Европейска мрежа на симфоничните оркестри
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/22044-sreshta-na-evropeyska-mrezha-na-simfonichnite-orkestri-orchestra-network-for-europe-one