Проекти

През решетката на времето

Кампания за преоткриване на красиви метални решетки от стари софийски фасади

През решетката на времето


◊ ПРОЕКТ "ПРЕЗ РЕШЕТКАТА НА ВРЕМЕТО"

Често потънали в забрава и разруха, върху софийските фасади все още могат да бъдат открити забележителни образци на металната решетъчна пластика. Съвременното вглеждане в тези великолепни образци, характерни за една отминала епохата, носи очарованието на преоткритата красота.

Яне Гаджев, ученик в XII клас (специалност „Метал”) на НГПИ "Св. Лука”, избра последния ден от лятната ваканция, за да представи серия от великолепни стари метални решетки.
Изложбата е от постери, представящи  решетки и фотоувеличения на детайли, техни черно-бели рисунки и лимитирана серия арт значки с избрани миниатюри. Изложбата е във входното пространство, водещо към службата за социално подпомагане на община "Сердика", ул. „Козлодуй” №8 и е достъпна денонощно. Откриване на 14 септември (понеделник) 2015, 18.00 часа.

"През решетката на времето" е опит да бъде показана от нова гледна точка една специфична част от културното ни  наследство. Кампанията разкрива художествено богатство (декоративни метални решетки по терасите, прозорците и вратите на софийски сгради от началото на ХХ век), скрито в градски зони като Лъвов мост, Драз махала и Женския пазар, които независимо, че са разположени формално в центъра на София, остават в периферията на културния ú живот. Същевременно това е район с неповторима градска атмосфера и наличие на стара архитектура.

Разнообразието от флорални и геометрични мотиви, особената ритмичност, функционалността и синтеза на решетките с архитектурата са източник за вдъхновение за един съвсем млад и дебютиращ автор, който цели да „върне” на столичани художествени обекти, които винаги са ги заобикаляли.

Насочен срещу безразличието на хора и институции, срещу домораслите строителни хрумки като остъкляване на балкони и непрофесионално топлоизолиране, проектът „подсказва” необходимостта от запазването на подобни пластични образци.

В рамките на проекта през последните 4 месеца са издирени и заснети над 300 декоративни метални решетки, концентрирани в части на София, където подобни обекти са в изобилие, но лошото им състояние ги прави особено уязвими и рискови по отношение на бъдещата им съдба. Архивът на кампанията съдържа близо 3000 фотографии на решетки от началото на ХХ век, респектиращи  и днес с високото си майсторство.


Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма Европа, 2015 г., съвместно с Фонда за иновации в културата.



Автор:
Яне Гаджев
Публикация:
12.09.2015 г. 22:58
Етикети:
изложбапроектЯне Гаджев
През решетките на времето
Посетено:
1157
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21949-prez-reshetkata-na-vremeto