Проекти

PARK(ing) Day София – паркингите стават паркове за пета поредна година!

Уроци по танци, работилница за къщи за птици, класна стая на открито, автомат за поезия, палачинки и парти в тазгодишното пето издание на инициативата

PARK(ing) Day София – паркингите стават паркове за пета поредна година!


◊ СЪБИТИЕТО

За пета поредна година паркинги в София временно ще сменят предназначението си като част от глобалната инициатива PARK(ing) Day и от места за автомобили ще се превърнат в отворени за хората публични пространства.

Ежегодното зелено събитие, което се координира от фондация Credo Bonum, ще се случи на 18 септември, петък, по целия свят.

PARK(ing) Day започва през 2005 г. с една локация в Сан Франциско, САЩ, а днес достига близо 1000 парк(инга) в над 35 страни и 170 града по света. В София инициативата се провежда за първи път през 2011 г., когато участниците са едва 11. Тази година българското издание има рекорден брой участници – цели 30.

Те ще трансформират паркингите в забавни, зелени и интерактивни пространства. На ул. „Цар Иван Шишман“ „Таратанци” ще срещне градските жители с основни танцови движения на народни хора във възможно най-достъпна форма, така че танцът да стане една идея по-близък за всички. Следвайки нарисуваните стъпки, цветовете за десен и ляв крак, както и номерата, изобразени върху тях, всеки ще може лесно да научи как да танцува Дайчово хоро.

Като част от Архитектурния фестивал София 2015, група ландшафтни архитекти ще превърнат едно паркомясто в мавританска поляна с чакъл и голям брой хартиени макове. Цветята ще се продават за благотворителна кауза с цел закупуване на улична растителност. Автобусна спирка „Дада – културно-информационен център” ще си партнира със сдружение „Карпедием” в представянето на първата у нас изложба от QR кодове. Те ще ни изненадат още и с вендинг машина за поезия на „Клаксон прес”, която срещу заплащане от няколко стотинки пуска стих на нови български автори в топче за пинг-понг.

Гимназия „Увекинд” ще включи учениците си в инициативата, като изнесе уроци на открито, посветени на опазването на природата, на паркинга пред сградата си на ул. „Кракра“ 5. Близо до тях, в локалното на бул. „Цар Освободител“, Къщата на палачинките от „Хармоника” ще приготвят апетитни и здравословни палачинки. От Пощенска банка пък ще изненадат участниците с работилница за къща за птици на ул. „Цар Иван Шишман“.

Пред Дома на Европа на ул. "Раковски" 124 гостите ще могат да видят от един различен ъгъл уличното пространство, като се издигнат със специална платформа на 10 метра над земята. Както всяка година, европейските институции ще посрещат гости пред сградата си през целия ден и са подготвили и други изненади.

PARK(ing) Day е част от Европейската седмица на мобилността и е подкрепен от Столичната община и Центъра за градска мобилност.


Автор: Фондация Credo Bonum
11.09.2015 г. 14:02
Посетено: 933
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21940-park-ing-day-sofiya-parkingite-stavat-parkove-za-peta-poredna-godina