Проекти

"Резиденция Баба" свързва младежи с обезлюдяващи се села

След месец в обезлюдяващи се села в Родопите, млади хора развиват идеи за връщането на животa там

"Резиденция Баба" свързва младежи с обезлюдяващи се села


◊ ПЪРВИЯТ ЕТАП НА ПРОЕКТА "РЕЗИДЕНЦИЯ БАБА"

"Резиденция Баба" - инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на комплексните проблеми, причиняващи обезлюдяването българските села, завършва първия си етап с четири отворени събития във всяко едно от селата.
   
Четири седмици след началото на "Резиденция Баба" - една инициатива на „Фабрика за идеи“, осемнадесет български младежи, от различни краища на България могат да се похвалят с нови знания и умения, придобити от контакта им с възрастните хора на място, а местните хора - с десетки инициативи на местно ниво, които вляха свежа кръв в общностите във всяко едно от селата: Джурково, Дряново, Манастир и Югово – всички в района на град Лъки.

В дългосрочен план, целта на взаимодействието между младежите и местните по време на престоя в Родопите е разработването на иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селата и да решават негови икономически, социални, екологични или други проблеми.
   
Кулминация от едномесечния престой в селата са четирите събития в Манастир, Дряново, Югово и Джурково, които младежите организират съвместно с местните жители и канят всички приятели на Родопите да се включат в празненствата, които ще започнат от 13 август – в село Югово, ще продължат на 14-ти в село Дрянoво и ще завършат на 15-ти август с традиционните събори на село Манастир и село Джурково.
   
За месеца, който прекараха в местни домакинства, осемнадесетте градски младежи се включиха или инициираха дейности от почистване и обновяване на храмове, кметства, общностни пространства и екопътеки до включване в ежедневните дейности на домакинствата като готвенето на традиционни родопски манджи, гонене и прибиране на загубени овце, косене, доене, предене на вълна, правене на сирене и ръчен кашкавал, събиране на билки и много други.
   
Младежите се докоснаха и до традиционни, но изчезващи техники като тъкане, плетене на традиционни за региона накити и множество обреди и обичаи. Сред рецептите, които изпробваха и научиха са родопските клинове, ушмар, колаци на сач, тенурки "с масло мазани и със шекер росени" и типичния родопски качамак.
   
Междувременно участниците в "Резиденция Баба" събраха и огромно количество истории, песни, легенди и знания за обреди и традиции. Богатият материал ще бъде използван в бъдещата им работа за популяризирането на нематериалната култура в родопските села и всичко онова, което губим като традиционна култура в следствие на тенденцията за обезлюдяване на българското село.

"Резиденция Баба" не завършва с края на самите резиденции в четирите села, а тепърва започва  процесът по изкристализирането на идеите – продуктите и услугите, които младите хора предлагат за съживяване на селата и възможните малки и иновативни решения на огромния проблем с обезлюдяването им. 
   
Оттук нататък изследователската работа на младежите ще започне все повече да се преплита с развитието на идеите им. Те са в постоянен контакт с менторите на проекта и през есента ще чуем финалните идеи за проекти, привличащи ресурси и нов живот в селата в рамките на Инкубатор за Баба-иновации. Финалните идеи ще бъдат представени в рамките на Форума за социална промяна в източна Европа – Empatheast


• Програма на четирите събития, с които завършва първият етап на "Резиденция Баба":

Село Югово - 13 август, 9:00 ч.

Събитие – общ поход до част от параклисите, оградили селото, който ще завърши с посещение до църквата „Св. Троица“ (в 12 ч. по план), последван от почерпка с родопски вкусотии, направени от юговци. В следобедната част ще се включи и юговско гайдарче (от Югово, ама сега живее в Лъки) – Димитър.

Програма:
9.00 ч. – Среща пред магазина в с. Югово и I част от похода до параклисите
11.00 ч. – Среща пред магазина и II част от похода
12.00 ч. – Край на похода с посещение на църквата „Св. Троица“
13.00 ч. – Отново пред магазина с автентична музика и разговори с местните хора


Село Дряново - 14 август, 9:00 ч.
09:00 – Екопътека „Лисък“
13.00 – Изложба с архивни снимки, изровени от архивите от живота в селото между 30-те и 40-те години.

Младежите канят гостите и приятелите на село Дряново да се включат в поставянето на туристическа маркировка на екопътеката от селото до местността „Лисък“. Гостите ще трябва да са готови да боядисват, учат и да се включат в поставянето на табелата, която обозначава маршрута, който, освен че открива панорамна гледка към селото, е бил и важен за социалния живот на жителите му.
След приключването на дейността по обновяването на екопътеката, младежите канят всички от 13.00 ч. в сградата на старото училище, където ще открием заедно изложба с черно-бели фотографии от 30-те и 40-те години на 20-ти век, отразяващи бита на местните, събирана от местните хора и архива на селото  и организирана и реализирана от дряновските участници в „Резиденция Баба“. Там гостите ще могат да разгледат и  етнографска изложба, дарение от жените, живеещи в селото, както и да се запознаят с хората от селото в неформална обстановка и сред автентичен фолклор.

В село Манастир и Джурково младежите ще се включат в подготовката за традиционните събори за Голяма Богородица, които ще се състоят на 15.08.


Село Манастир - 15 август, от 11.00 ч.
С. Манастир е най-високото село на Балканите. Основано е през 1890 г., когато българи от с. Давидково, тогава все още в турска територия, преминават границата и се установяват в местност, в която намират останки от Манастирище.

На 15 август 2015, събота, в с. Манастир от 11.00 ч. на мемориален комплекс „Света Богородица“ ще се проведе традиционна среща-събор на поколенията манастирци. За доброто настроение на присъстващите ще свирят и пеят прочутите Любомир Петев - солист на БНР и ансамбъл „Българе“, и Стефан Янев - майстор на родопската каба гайда. Курбанът от 4 агнета ще бъде проготвен от местните майстори Йордан Ангелов и Красимир Дичев.

Резидентите активно участват в подготовката и осъществяването на празника. Те, заедно с децата на селото, ще открият събитието и са подготволи голяма изненада за селото, която обаче можете да разберете само, ако присъствате на празника на Успение на Пресвета Богородица.


Село Джурково, 15 август, от 15.30 ч.
- Оркестър Пампорово и Танцов ансамбъл „Орфеево цвете“

През цялото време: За празника Резидентите възстановяват традицията за месене на обреден хляб като изчистват местната фурна след години занемаряване, омесят заедно с местен майстор хляба и го раздадат по стара традиция. Хлябът ще бъде омесен със стария квас, запазен в селото след десетилетия забравена традиция.


* * *

„Резиденция Баба“ е иновативният отговор на асоциация „Фабрика за идеи“ на болната тема и нарастващ проблем с обезлюдяването на българските села. С инициативата организаторите от „Фабрика за идеи“ и партньорите им от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ целят да насочат вниманието към проблема с обезлюдяването на българските села. За да провокират осъзнаване за ресурсите на българското село и да представят безкрайните възможности за културни и предприемачески инициативи, които могат да се реализират извън големия град, осемнадесет младежи от цялата страна живеят един месец в четири родопски села, след което развиват идеите си за съживяването им в Инкубатор за социални иновации, за да стигнат до реализацията им.


Проектът „Резиденция Баба“ е една идея на сдружение "Фабрика за идеи" и се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.


За контакт: Велина Цанкова  0877597930
https://www.facebook.com/BabaResidence
http://ideasfactorybg.org/


Автор: Екипът на „Фабрика за идеи”
12.08.2015 г. 15:23
Посетено: 1615
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21831-rezidentsiya-baba-svarzva-mladezhi-s-obezlyudyavashti-se-sela