Проекти

Стартира отворена покана за видео представяне на български артисти във focus: Bulgaria на viennacontemporary 2015

„Open Call for Self Presentation“ е отворената част от представянето на българско съвременно изкуство в едно от най-големите европейски изложения

Стартира отворена покана за видео представяне на български артисти във focus: Bulgaria на viennacontemporary 2015


◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Програмата „Фокус България“ в един от най-значимите панаири за съвременно изкуство в Европа viennacontemporary обявява отворена покана под надслова “Open Call for Self Presentation” за участие в специална видео програма, която ще бъде показана на събитието от 24 до 27 септември 2015 г. във Виена.

Поканата за участие е отправена към всички български автори, колективи и художествени организации. Те могат да представят себе си и своята работа в кратки видеа с продължителност до 90 секунди. Селекция от всички получени видео презентации ще бъде представена паралелно на изложбата „Вариофокус: художници“ в изложбеното пространство на „Фокус България” в Marx-Halle, Виена.

Целта на инициативата е да се представят различни гледни точки на български артисти за това какво е художникът днес, как се самовъзприема, в какво се състои неговата работа, как се вписва в света, който го заобикаля, какви са проблемите, които го вълнуват. Поканата е към всички български художници, колективи и художествени организации, които участват активно в българската художествена сцена. Желаещите да участват трябва да подготвят свое кратко видео представяне, не по-дълго от 90 секунди. Представянето може да включва тях самите, конкретна тяхна творба, изложба, цялостната работа или ателие. Видеата трябва да са своеобразна визитна картичка, но нямат ограничение за формата, стилистиката или техниката на видеото. Допустими са всякакъв вид монтаж, използване на анимация, слайдшоу и т.н.

Всеки, който проявява интерес да представи работата си на viennacontemporary, трябва да изпрати предложението си на адрес focusbulgaria@openarts.info до 31 август.

Участниците ще бъдат селектирани от кураторите на „Фокус България” – Яра Бубнова, Весела Ножарова и Десислава Димова; Гауденц Б. Руф, както и представител  на организаторите в лицето на Веселина Сариева. Основният критерий при избора ще бъде максимално широко и разностранно представяне на българската художествена сцена. Пълният списък с всички видео представяния, включени в селекцията, ще бъде обявен в началото на септември.

Подробна информация за кандидатстване по отворената покана е тук: http://openarts.info/focus-bulgaria-open-call-for-self-presentation/.

 

◊ ЗА "ФОКУС БЪЛГАРИЯ"

През 2015 г. традиционната фокус-програма на панаира за съвременно изкуство viennacontemporary ще бъде посветена на България. Представянето се осъществява по инициатива на Веселина и Катрин Сариеви (Sariev Contemporary, Фондация „Отворени изкуства“), Елена Тодорова (президент на Hugo Vouten Collection), Весела Ножарова (Фондация „Изкуство дела и документи“) и Яра Бубнова (Институт за съвременно изкуство - София).

„Фокус България“ ще се разположи на 100 квадратни метра в официалното изложбено пространство на панаира – Marx-Halle, и ще включи: кураторска изложба, видео презентации, генерирани от отворена покана, разговори с художници и колекционери, дискусии. Програмата ще бъде придружена от паралелни събития и публикация.

Представянето на България в рамките на фокус-програмата на viennacontemporary е изцяло некомерсиален проект, който цели популяризирането на българското съвременно изкуство и изграждането на връзки между български и чуждестранни художници, куратори, културни мениджъри, организации и колекционери. „Фокус България“ се организира от фондация „Отворени изкуства“ и Sareiv Contemporary в сътрудничество с „Инстиут за съвременно изкуство – София“ и фондация „Изкуство дела и документи“. Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Гауденц Б. Руф (Цюрих, София), Национален фонд „Култура“, EVN Collection. Партньори по проекта са Български културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, a комуникационен партньор - Ogilvy Group България.

 


Автор:
Организаторите
Публикация:
09.08.2015 г. 21:57
Посетено:
1084
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21824-startira-otvorena-pokana-za-video-predstavyane-na-balgarski-artisti-vav-focus-bulgaria-na-viennacontemporary-2015