Проекти

Графити по стените на филиала на Столична библиотека в Студентския град

Млади художници участват във филма "За Методий и буквите"

Графити по стените на филиала на Столична библиотека в Студентския град


◊ ПРОЕКТЪТ

Околните стени и колони на филиала на Столична библиотека в Студентския град се превърнаха в обект на снимки за документалния филм с работно заглавие „За Методий и буквите“.

Група студенти от Националната художествена академия (Костадин Кокаланов, Крикор Папазян, Карина Талпова, Жаклина Жекова, Галин Ганчев) пред окото на камерата преобразиха пространството в близост до входа на библиотеката в последния снимачен ден за екипа на филма.


◊ ФИЛМЪТ

Филмът се реализира по повод честването през 2015 г. на 1200 години от рождението и 1130 години от смъртта на Свети Методий и ще покаже днешното митологизиране на мисията на солунските братя. Авторитетни учени от различни държави се включват като коментатори към животоописанието на Методий и представят трансформациите на Кирило-Методиевата идея през вековете, превръщането й в част от модерните течения за национална идентичност. Фабулата е обогатена от съвременни герои, предимно млади хора, които активно и особено емоционално демонстрират своето отношение към славянските равноапостоли и тяхното дело през призмата на собствената си национална култура. Филмът ще дава изчерпателна и подробна информация за делото на Методий – приживе и след смъртта му.


Автор: Илиана Илиева
23.07.2015 г. 13:45
Посетено: 1062
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21780-grafiti-po-stenite-na-filiala-na-stolichna-biblioteka-v-studentskiya-grad