Проекти

Започва кампанията „Зелени калкани”

Начало: София, 20-26 юли 2015 г., 51 СОУ "Елисавета Багряна"

Започва кампанията „Зелени калкани”


◊ СЪБИТИЕТО

Започва кампанията „Зелени калкани”

Начало: София, 20-26 юли 2015 г., 51 СОУ "Елисавета Багряна"


От 20 до 26 юли художниците от "140 ideas" ще изрисуват стената на 51 СОУ " Елисавета Багряна" с графит, посветен на дивата природа и мястото на човека в нея.

На километри от центъра на столицата има местообитания със запазена дива природа, райони обитавани от мечки, вълци и диви кози, както и от над 70 вида птици, което прави София една от най-богатите на птици европейски столици. Те обаче са застрашени от бракониерство, нелегално използване на отрови и пестициди, незаконни сечи, замърсяване, както и необмислени действия, причиняващи пожари.

В събота, 25 юли, от 10 до 14 ч. освен да видят как се рисува върху „платно” с размери на четириетажна сграда, зрителите в двора на училището могат да се включат в образователната програма за деца, организирана от организациите-партньори: Българско дружество за защита на птиците и Сдружение за дива природа “Балкани”. Подготвят се работилници за разпознаване на стъпки от диви животни, урок за звуците в природата, филми, лекции и игри.

Местата в образователната програма за деца са ограничени. Препоръчва се предварително записване на: greenmuralsproject@gmail.com (subject: София 2015).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Широкоформатните художествени изображения върху обществени сгради са нещо сравнително ново за градската среда в България, но са успешен международен модел за насочване на внимание към обществени значими проблеми. Те комбинират еко-социални послания с оживяването на градската среда и се възприемат като забележителности, които наред с това дават живот и продължителен дебат по важните теми.

През месеците юли и август ще бъдат изрисувани общо 5 училищни стени в 5 различни града в България, като техните местни жители – възрастни и деца – са поканени да участват в работилници и разговори по местни екологични проблеми. Това ще се случи освен в София, също във Враца, Русе, Бургас и Благоевград. 

Актуална информация за развитието на проекта може да намерите във фейсбук на https://www.facebook.com/GreenMurals  

 
Поредицата събития в двора на училищата са част от проекта „Зелени калкани” на фондация „За Оборище” и „140 идеи”, съвместно със Сдружение за дива природа „Балкани”, Българско дружество за защита на птиците и Норвежки институт за изследване на природата.

Целта на проекта е да предизвика разговор за екологични и актуални теми, свързани със защитените видове и опазването на екосистемите.

Артистите, които ще направят това възможно, вече познавате от инициативите: за спасяването на царския орел, чиито лик се появи на фасадата на 32 СОУ в гр. София (2012); „Да обикнем кафявата мечка”, която бе изрисувана на стената на 23 СОУ в София (2013); от проекта „Баланс” на фасадата на 97 СОУ в София, насочващ вниманието върху изчезването на пчелите (2013), както и още няколко графити-акции в Хасково и Шабла.

"Българско дружество за защита на птиците" има 25-годишен опит в сферата на биоразнообразието. Сдружение за дива природа “Балкани” развива проучването, опазването и възстановяването на природните екосистеми. Норвежки Институт за опазване на Дива природа “NINA” има опит в изследването и методите за популяризация на екологични проблеми.

Проектът „Зелени калкани” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИК 2009-2014.

 

Автор: Културна фондация А25
18.07.2015 г. 13:27
Посетено: 1380
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21770-zapochva-kampaniyata-zeleni-kalkani