Проекти

Детският музей на колела тръгва отново из България

Това лято проектът ще зарадва децата от Стара Загора, Пловдив, Благоевград, София, Варна и Бургас

Детският музей на колела тръгва отново из България


◊ СЪБИТИЕТО

След успешния си старт през миналото лято, проектът „Детски музей на колела” ще зарадва и тази година деца от шест града в страната. Своеобразното лятно училище по изкуства е напълно безплатно и ще се проведе в Стара Загора, Пловдив, Благоевград, София, Варна и Бургас.

Идеята на проекта е чрез безплатни творчески работилници, децата да бъдат запознавани с основните периоди от историята на световното изкуство – Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, Импресионизъм, Кубизъм си Попарт. На площ от над 200 кв. м водещите на ателиетата, студенти и дипломанти на Националната художествена академия с опит в работата с деца, както и служители доброволци от Societe Generale Експресбанк, ще разкажат по достъпен начин историята на изкуството и ще помагат на децата да развият креативността си.

За целта са обособени и осем творчески ателиета, където участниците ще могат да създадат свои шедьоври. След като преминат през всички тях и научат за основните периоди от историята на изкуството, децата ще имат възможността да станат куратори на музейната експозиция, като подредят в музея на колела специално създадените копия на най-великите произведения и да получат диплома за преминатото обучение.

„Проектът е съвместна инициатива на Societe Generale Експресбанк и фондация „Изиарт” и цели да покаже на децата, че историята на изкуството е една изключително интересна материя, стига да бъде предадена по интересен и достъпен начин. По този начин се опитваме да дадем нов поглед и разбиране върху творчеството като цяло и кой знае – може би сред посетилите Музея на колела ще бъдат открити неподозирани за самите деца и техните родители таланти и знания, които да дадат насока за бъдещето им развитие”, споделя Мая Клевцова, Ръководител отдел Комуникации към Societe Generale Експресбанк.

Станка Желева – директор на фондация „Изиарт” допълва: „Самият факт, че при пилотното издание на Детския музей на колела, посещаемостта беше над 12 000 души, доказва, че децата се вълнуват от възможността да се докоснат до изкуството и да разберат повече за неговата история. Щастлива съм, че тази година отново ще проведем тази инициатива и вярвам, че най-малките и техните родители ще се забавляват много и ще научат доста любопитни факти. Очакваме ви!”

• Първа „спирка” на Музея е град Стара Загора – площадът до общината на 18.07.2015 г. в събота, последван от Пловдив – 19.07.2015 г. неделя, където музеят ще спре в Цар Симеоновата градина. Следват Благоевград, София, Варна и Бургас.


Очаквайте повече информация, както и подробна програма на:

http://www.sgeb.bg/
http://www.easyartbg.com


Автор: Фондация Изиарт
16.07.2015 г. 16:03
Посетено: 834
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21762-detskiyat-muzey-na-kolela-tragva-otnovo-iz-balgariya