Проекти

Проект "90-те. Началото на мита"

Представяне на проекта - 30 юни, 20:00 ч., One More кино

Проект "90-те. Началото на мита"
Ясен Згуровски, 90-те. Началото на мита, 2015


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 юни, вторник, от 20:00 ч. в One More кино ще бъде представен проектът "90-те. Началото на мита", с куратори Десислава Димова и Владия Михайлова.

Проектът се занимава с наблюдение на различни феномени в градската култура на 90-те. Той изследва и възстановява паметта за тях от гледна точка на ценностите, културните хоризонти и моделите на живеене.

Интересува ни най-вече популярната култура: онези места, издания, кръгове, хоризонти и феномени, които концентрират младата културна енергия и представляват точки на пресичане между различни хора, среди, контексти, занимания и интереси. Клубове и барове, издания, неформални събития, партита или конкретни пространства в града, превърнали се вече в легенди, са това, което се стремим да изровим от паметта и чекмеджетата, от вътрешните джобове в куфарите на напусналите страната, за да ги покажем като незавършен архив, колекция от разкази, гласове и образи.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

90-те са десетилетие на преход и промяна в начина на мислене, формите на успех и представата за култура, съпътстващи отварянето на страната към останалия свят. Ако „Кравай” - мястото на бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Фритьоф Нансен”, се превърна в символ на конкраткултурата от 80-те, то кои са местата и феномените на 90-те, концентриращи младата космополитна култура? Доколко отварянето на идеологическия похлупак даде началото на търсене на нови значения на думата „свобода” и по какъв начин тези процеси намират израз в градския живот? Усвояването на западните модели, „пионерството” на начинанията през 90-те, създаде нови хоризонти, визии за успех, форми на живеене, като промени езика и визуалната среда.

На 30-ти юни ще бъде представена рамката на проекта, събраните до момента разкази, кратки видео колажи с архиви и интервюта с част от хората, свързани с два от важните феномени на десетилетието, каквито са списанието „Егоист” и вече легендарния клуб „Спартакус” в София.

Самото събитие има за цел едновременно да „публикува” проекта и да приобщи различни хора към него, като неговото цялостно представяне предстои под формата на изложба през 2016 г.

Проектът включва и изследването на динамиката център-периферия; до каква степен културните феномени, с които той се занимава, принадлежат най-вече към столичната културна среда. Затова на 01.07. от 19 ч. в Перник ще се проведе дискусия за културните рамки на живота през това десетилетие в града, намиращ се в непосредствена връзка със София.


. Проектът е подкрепен от Фонд за иновации в културата. До изложбата през 2016 ни следете на страниците на списание „Блистер” в рубриката „Портфолио” (http://blistermagazine.com/bg/90s-beginning-of-the-myth/ ), където ще ви предложим серия от документи – спомени, интервюта, фотографии, свързани с проекта, както и на фейсбук страницата  https://www.facebook.com/thebeginningofthemyth


 
Автор: Владия Михайлова
27.06.2015 г. 17:17
Посетено: 1101
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21699-proekt-90-te-nachaloto-na-mita