Проекти

Обучение на "Резиденция Баба"

Инициативата, която среща младите с традиционната култура и възрастните хора от Родопите

 Обучение на "Резиденция Баба"


◊ СЪБИТИЕТО

Селектирани сред над 50 кандидатури, избраните 20 младежи за първото издание на иновативния проект „Резиденция Баба“ идват от всички краища на страната, за да се включат с ръце и сърце в първата стъпка към реализирането на мечтата българското село да бъде мислено в сегашно, а не в минало време. В стартово обучение в Асеновград пристигнаха младежи от всички краища на страната - от Добрич, Варна, Попово, Горна Оряховица, Русе, Пловдив, Стара Загора, Карлово, Бургас, София, дори живеещи във Виена или израснали в Берлин – всички те ще бъдат част от идеята, като за един месец помагат на четири Родопски села да върнат жизнеността си и в същото време ще учат и записват отиващия си фолклор от местните хора, докато им помагат в ежедневните дейности. Най-младият участник е на 21, а най-зрелият на 34 години.

Заниманията на ентусиазираните резиденти са в широкия спектър от етнография и уеб дизайн и ИТ до архитектура, културология, антропология, бранд-мениджмънт. Те ще използват уменията си и достъпа си до съвременни технологии, за да привлекат интереса към селата и да увеличат техните възможности да привличат млади хора.

Напомняме, че България никога не е била толкова урбанизирана, колкото в момента. Страната ни е най-бързо урбанизираща се на Балканите - 73% от населението ни е в градовете официално, а вероятно в реалността и повече. Дом на традиционната българска култура обаче е именно българското село, в което след Освобождението живеят над 80% от населението на страната. Днес все повече изследвания доказват, че сред факторите на избор, влияещи на  младото поколение, все по-малко значение има заплатата и все повече качеството на живот, което пък зависи от неща като принадлежността към общност, достъпът до качествени публични услуги (образование и здравеопазване), чиста среда, чиста храна и достъп до култура (повече от 25% от съгражданите ни, особено в селата нямат достъп до никакви културни продукти според Обсерваторията по икономика на културата).

За да променят тези тенденции, младежите от "Резиденция Баба" ще положат усилия не сaмо през този един месец резиденция, но и след това в „Лабораторията за Баба-иновации“. Ето какво споделя Йоана Стоянова, една от резидентите: „Вярвам, че когато човек има възможност да отдели толкова време и отдаденост на едно нещо, което му се струва смислено, впряга с лекота най-доброто от себе си, така че хем да се учи, хем да е в помощ на останалите... един вид - да стане естествен двигател за селата заради пълното отпускане в тамошния живот. Искам да видя на практика как концентрацията на живот може да оживи дадено място и каква може да е моята роля в този процес“.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА
 
"Резиденция Баба" стартира с четиридневно вдъхновяващо обучение, организирано от "Фабрика за идеи" в училището-музей „Св. Георги” в Асеновград, където за първи път всички одобрени кандидати се срещнаха, за да изследват града и да започнат да изучават Родопите и техните специфики в културно, икономическо и природно отношение. Младите резиденти придобиха освен още доза ентусиазъм и съвсем конкретни умения в сфери като емоционална и социална интелигентност, фолклорни и етноложки теренни проучвания, за което помогнаха партньорите на проекта от Асоциация „Онгъл“, местна икономика с икономическия журналист Димитър Събев. Участниците също се срещнаха с представители на община Лъки и Общинска фондация „Пловдив 2019”.

По време на обучението бъдещите резиденти намериха съмишленици и ментори за реализирането на техните идеи, свързващи традиционното знание и ресурсите на селото със съвременните възможности на маркетинга и производството, които обаче ще доведат до детайл по време на самата резиденция. Партньорите от Асоциация Онгъл въведоха младежите в спецификата на комуникацията и бита на местните хора в община Лъки, а икономистът Димитър Събев даде практически примери за разнообразието от дейности, които селата предлагат като ресурс и възможност за бизнес развитие.

Най-вълнуващата част от цялата програма, а именно самите резиденции в четирите села – Югово, Манастир, Джурково и Дряново, предстои да се случи в периода 18 юли – 15 август.

Предварително са организирани първите срещи, запознаващи младежите и приемните домакински семейства в селата в края на месец юни. По време на престоя си, младежите освен че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

Първата мисия на младежите ще е да подпомогнат местните хора в от село Манастир в подготовката на техния ежегоден събор на 29 юни – Петровден – когато е храмовият празник на селото, събиращ всички родове и запазващ традициите, корените и духа му. В резултат от взаимодействието между младежи от екипа на проекта и възрастни вече започна работа по възстановяването и освежаването на интериора на църква в село Югово.

Пред младежите и местните жителите стои и предизвикателството да организират заедно в средата на август заедно с местните хора събития във всяко едно от селата - Манастир, Югово, Дряново и Джурково. Така приятелите и феновете на каузата „Резиденция Баба” ще могат лично да се запознаят с участниците, да посетят селата и да вкусят плодовете от съвместните усилия на градските деца с възрастните родопчани.

В зависимост от конкретните идеи на младежите, които ще се изяснят по време на работата им в Родопите, ще стартират кампании за набиране на доброволци и средства за подпомагане реализирането на конкретните идеите. От септември нататък, резидентите ще работят с ментори по идеите си.

 
„Резиденция Баба“ е иновативният отговор на асоциация „Фабрика за идеи“ на болната тема и нарастващ проблем с обезлюдяването на българските села.

С инициативата организаторите от „Фабрика за идеи“ и партньорите им от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ целят да насочат вниманието към проблема, да провокират осъзнаване за ресурсите на българското село и да представят безкрайните възможности за културни и предприемачески инициативи, които могат да се реализират извън големия град.


Проектът „Резиденция Баба“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“ Партньори са Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” и Фондация “Пловдив 2019″.


Автор: Сдружение „Фабрика за идеи”
25.06.2015 г. 17:19
Посетено: 938
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21689-obuchenie-na-rezidentsiya-baba