Проекти

Четиринадесети пленер, организиран от Фондация „Арт идеи – Духовна светлина”

Цветовете на Приятелството - гр. Елена, 7-14.06.2015 г.

◊ СЪБИТИЕТО

Четиринадесети пленер, организиран от Фондация „Арт идеи – Духовна светлина”

"Цветовете на Приятелството"


гр. Елена в „Йовчевата къща”  7-14.06.2015 г.

Думата пленер идва от френския израз “en plein air” - на открито”. Рисуването на открито съществува от времето на Ренесанса. Известни са ни художниците Доменико Венециано, Пиеро де ла Франческа, Паоло Веронезе, Диего Веласкес, Вермеер ван Делфт, Клод Моне, Камий Писаро, Пиер Огюст Реноар и много други, които са обожавали да творят сред природата.

Рисуването на открито е една съвършена форма на художествена активност! Да избяга творецът от градския шум и суета, да се наслади на неземно хубавата природа и да я пресъздаде чрез душата си върху платното.

До този момент  сме организирали пленери в: Охрид (Македония), гр. Мегара (Гърция), Кушадасъ (Турция), Созопол (България), с. Велика (България), гр. Приморско (България), гр. Царево (България), Елена - ”Йовчевата къща” (България), Скала Потамя (о-в Тасос - Гърция/... Чрез пленерите сме постигнали отлични резултати и успехи, като създаване на нови творби, излагане на картините многократно по изложби на местата, където сме; развиване на непознати умения, обмяна на опит, спечелване на ценни познанства и приятелства. 

Събуждаме творчески стимул чрез запознаване с района и забележителностите му. Правим снимки, разхождаме се, събираме „материал”. Вечерите провеждаме с песни, стихове, беседи... Преди да се разделим, организираме и обща изложба, на която каним гости и домакини, които да се насладят на творчеството ни. Подбирайки творците, търсим  различни стилове и техника..., както в графиката, така и в акварела, маслото, или дърворезбата. Обичаме да каним и художници-музиканти. По време на пленерите, всеки носи свой творчески заряд, индивидуалност, креативност, мъдрост и характер. Всичко това намира място в творбите. Винаги създаваме авторски филми, които проследяват нашето гостуване, забележителностите и процеса на рисуване по времето на пленера. Тези филми са излъчвани многократно по различните телевизионни канали в България. Организираме и представяме срещи на живо с художниците в рубриките с културна насоченост.

Участници тази година:

1. Габриела Жекова
2. Георги Петров 
3. Гили Уолман
4. Дора Пушева 
5. Иван Додов
6. Иван Яхнаджиев
7. Илиана Минкова
8. Илиян Стоянов
9. Клементина Манчева 
10. Костадин Георгиев-Калки   
11. Мариана Матева
12. Марина Вълчева
13. Митко Янков
14. Тасим Кадрижа
15. Тихомир Витков

P.S. Възможни са промени в състава.

 
Същите художници участват и в общите ни изложби:

София, Музикален център”Борис Христов” - ул. "Самуил” 43 - Откриване на 31.03.2015 г., 18.00 ч.

Велико Търново, Изложбен център „Рафаел Михайлов”, Конферентната зала. Откриване на 8.06.2015 г., 17.30 ч.

Елена, Йовчевата къща - Откриване на 13.06.2015 г., 18.00 ч.

 
 * * *

Връзки към материали за пленерите и фондацията:

http://bnt.bg/part-of-show/plener-zhivopis
https://www.youtube.com/watch?v=t4KCanyhozQ
https://www.facebook.com/ArtIdeasFoundation



Автор:
Организаторите
Публикация:
07.06.2015 г. 11:23
Етикети:
живописпленер
град Елена
Фондация Арт идеи – Духовна светлина
Посетено:
1076
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21594-chetirinadeseti-plener-organiziran-ot-fondatsiya-art-idei-duhovna-svetlina