Проекти

София празнува 1 юни с 50 безплатни ателиета за деца пред Народния театър

София празнува 1 юни с 50 безплатни ателиета за деца пред Народния театър


◊ СЪБИТИЕТО

Над 50 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен.

Работилниците ще се провеждат в рамките на целия ден от 10.00 ч. и 18.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. Фондация Изиарт е изработила специално създадени игри за Национален археологически институт с музей (НАИМ), Национален природонаучен музей, Университетската ботаническа градина, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Криптата на храма „Св. София” и Софийска градска художествена галерия.

Благодарение на Испанското посолство в Природонаучния музей ще е разположена атрактивна подводница, с която децата ще могат да търсят потънали съкровища от испански галеони.

Организаторите са планирали и необичайна архитектурна разходка с ретро трамвай из центъра на града с цел да запознаят децата с най-знаковите сгради на София и най-любопитните факти около тях.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – математика, физика и химия с ателието Цирк на науката. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис, футбол, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Предвидено е и атрактивно готварско шоу с децата и Ути. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.


◊ ДЕТСКИ ПАНАИР 2015 - В ОСЕМ БЪЛГАРСКИ ГРАДА

През 2015 събитието ще се проведе в 8 града в България в периода 23 май – 20  септември, както следва:  Благоевград 23-24 май; Пирдоп/Златица – 30 май; София - 1 юни; Враца - 13 юни; Бургас 22-23 август; Стара Загора – 12-13 септември; Русе 19-20 септември

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.


Присъединете се към нашето събитие във фб, за да научавате всички новини:
https://www.facebook.com/events/677117699099213

За повече информация: easyartbg.com
Facebook: Easyart Bulgaria

Автор:
Фондация Easyart
Публикация:
28.05.2015 г. 21:05
Етикети:
Ден на детето1 юниДетски панаир
наука за деца
спорт за деца
изкуства за деца
Детски панаир 2015
Посетено:
1490
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21534-sofiya-praznuva-1-yuni-s-50-bezplatni-atelieta-za-detsa-pred-narodniya-teatar