Проекти

Последните две лекции в Пловдив поставят акцент върху българското съвременно изкуство

С лекциите на 2 и 16 май ще бъде поставен и финал на първото пловдивско издание на курса „Въведение в съвременното изкуство”

Последните две лекции в Пловдив поставят акцент върху българското съвременно изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

Последните две лекции от безплатния образователен курс „Въведение в съвременното изкуство“ в Пловдив ще се фокусират върху историята и примерите от българското съвременно изкуство. Тази събота лекторът Весела Ножарова ще направи обстоен обзор на най-бунтарско десетилетие в него - 1983–1994 г., наситено с хепънинги, пърформанси, експерименти и неконвенционално изкуство, а на 16 май курсът ще завърши с хроника на шеметния период от 1995 до 2005 г., в който се раждат и институциите ни за съвременно изкуство.

В събитието тази събота ще бъде разгледана хронологично историята. Ще бъдат представени различни примери и образци: от първото документирано произведение „Воден змей” на Веселин Димов от 1983 г., през вълната от хепънинги и пърформанси, заляла младото българско изкуство в средата на 80-те, до смелите политически акции, създадени на границата на две епохи. Главни действащи лица тук ще са както отделни художници, така и цели артистични групи, завинаги променили облика на сцената. Разказът за българското изкуство от този период ще бъде подплатен и аргументиран от факти от българската история в годините на късния социализъм, Перестройката, падането на комунистическия режим и началото на големите промени.

Във финалното събитие от тазгодишния курс в Пловдив ще бъде тълкувана интензивността на случващото се в най-динамичното десетилетие от 1995 до 2005 г., като ще се съпоставят българската и световната сцена и ще се обърне внимание на първите сериозни институции, занимаващи се със съвременно изкуство у нас. Изследователят Весела Ножарова ще аргументира тезата си, че именно това е периодът в българското изкуство, който трябва да бъде запомнен със забележителна артистична активност. Това е и период, в който започват да работят институциите за съвременно изкуство у нас и времето, в което се появява едно ново, активно и талантливо поколение художници. Именно тогава новите медии обединяват дейността на много от младите автори, а българското изкуство повече от всякога е част от света.

С лекциите на 2 и 16 май ще бъде поставен и финал на първото пловдивско издание на курса „Въведение в съвременното изкуство”, който се провежда в Lucky Дом на киното ул. „Гладстон“ 1 в съботните следобеди от 4 април до 16 май, от 14 до 17:00 часа. Както и на предните събития, достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info, тъй като местата са ограничени.

Курсът се води от Весела Ножарова – куратор и критик на съвременно изкуство, част от Фондация „Изкуство – дела и документи“. Ножарова има десетки реализирани проекти като куратор и изкуствовед и в момента работи по доктората си по История на изкуството в Национална художествена академия.

 

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ се организира за пета поредна година от фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Сариев“ и продължава със следващо издание на курса в края на годината в София.

 


Автор:
Адрияна Михайлова
Публикация:
01.05.2015 г. 14:27
Посетено:
1058
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/21328-poslednite-dve-lektsii-v-plovdiv-postavyat-aktsent-varhu-balgarskoto-savremenno-izkustvo